Ще има нови функционалности към системата за проследяване на лекарства

лекарства

Снимка: istock

Учредиха специализиран съвет за контрол на снабдяването с лекарствата. Целта е да се създаде цялостен алгоритъм за снабдяване с лекарства, с единна номенклатура, за да се предотврати липсата на лекарства в аптеките.

По думите на Аркади Шарков, съветник към Министерство на здравеопазването, това е стъпка към изсветляване на въпроса с наличието на медикаменти е това да се знае кое къде се намира. „Ще има създаване на нови функционалности към СЕСПА, системата за проследяване на лекарства. Чрез сканиране на кода на опаковката на медикамента ще се види цената му на дребно и едро. За лекаря ще има възможност да е наясно с терапевтичните алтернативи на един продукт. Фармацевтите ще имат информация дали дадено лекарство е у нас и да го предоставят на пациентите. Това ще става чрез приложение на телефона, което се разработва в момента – Drug prices bg. Няма да се пише нова Наредба, ще се изпълни законовия ред“, подчерта той пред NOVA NEWS.

По думите му следващата седмица ще има среща с представители на информационно обслужване, IT отделите на НЗОК, Национален съвет по цени и реимбурсиране и Изпълнителна агенция по лекарствата. „Вече няколко продукта започнаха да се появяват на пазара. Причините за липса на даден продукт са различни – ценова ерозия и проблеми с производството например. При лекарството за диабет, което помага за отслабване, има дефицит в цяла Европа“, посочи Шарков.

От Dnesplus.bg

Четете още: