Десислава Атанасова към ПП и ДБ: Единственото, което ги вълнува е „вълшебната флашка“

Десислава Атанасова

Снимка "Фейсбук"

Единственото, което ги вълнува е „вълшебната флашка“! Такъв упрек отправи към ПП и ДБ председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Парламентът събра кворум днес едва на третия опит. В пленарна зала все пак не влязоха парламентарните групи на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които малко по-рано поставиха ултиматум, че ще се върнат отново в зала, ако „хартиената коалиция“ изтегли изцяло законопроекта, свързан с промените в Изборния кодекс, който предвижда смесено гласуване – с машини и хартия.

В декларация от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС попита на кого поставят ултиматуми. „На кого предлагате да суспендира за пореден пък Конституцията и да изтегля, оттегля, предоговаря и предлага различни текстове от това, което е гарантирал като свое предизборно обещание пред своите избиратели?“, обърна се тя към бойкотиращите заседанието.

„Уважаеми г-н председател, уважаеми дами и господа, които сте в залата на българския парламент и които осигурихте възможност българският парламент да работи и ефективно да контролира служебно назначеното от президента Радев правителство, тези, които са извън залата явно не желаят това правителство да бъде контролирано и да даде отговор на важните за България и обществото въпроси, които чрез всички нас задаваме към служебните министри“, заяви Атанасова.

„155 регистрирани – достатъчно, за да работи парламентът и днес. Кой е в залата? В залата са хората, които постъпват отговорно към своите избиратели, защото ние всички сме тук по волята на суверена, изразена с машинно гласуване, някои от нас първи след избори с машинно гласуване по Изборен кодекс, гласуван за една нощ на Разпети петък по техните правила, с техните машини, с тяхната ЦИК, с техните вътрешни министри ние сме тук по волята на българските граждани! Кой отсъства? Отсъстват тези, които са в изолация и поставят ултиматум на фона на безпрецедентни кризи в държавата“, категорична бе Атанасова.

По думите й тези извън залата явно не желаят служебното правителство да бъде контролирано и да даде отговор по важните за България и обществото въпроси.

„Искат ли тези, които отсъстват – ПП и ДБ, да търсим национално отговорни решения за това как държавата ни ще се справи с инфлацията, която в голяма степен се дължи на тяхното аматьорско управление? Как държавата ще понижава цените на горивата, чиито цени пораснаха благодарение на великите им дела, включително и пред ЕК, защитавайки чужди интереси? Как държавата ще продължи да работи без Закон за държавния бюджет или Закон за удължаване действието на настоящия бюджет“, попита още тя.

„План за възстановяване и устойчивост, който една година се замотаваше, за да могат да си вкарат лобистките батерии. По тази тема много имаме да говорим. Много имаме да говорим и за Gemcorp, но за това утре“, закани се Атанасова.

„План липсва в отговор на тяхната грандиозна идея да изведат енергийни мощности от енергийната система на страната. Това обрича над 90 хиляди български граждани без работа, без доходи, оставя ги на улицата“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Тя посочи, че е ясно кой иска да работи и кой иска бързи избори, да няма стабилност, да няма Еврозона, да продължат да растат цените на горивата, да се осъществи корупционния модел на батериите, „които ще се чудим как да изхвърлим след няколко години“. Отоворът – „тези, които докараха държавата до пропаст“.

„Отговорните от ПП и ДБ ги няма да говорим по важните теми, както и по тези, които рязко застрашават сигурността на нашата държава – само на 300 км от нас се води война, границата ни ежедневно е атакувана от мигранти. Не искам да припомням, че преди две години миграцията беше нулева. Няма да го постигнете, уважаеми колеги. Вие сте несъстоятелни да се справите с каквото и да е“, заяви Атанасова.

Според нея те може да са „временни посетители не само на държавата, но и на парламента“.

„Ние започваме да изпитваме още по-сериозни съмнения – вълшебната флашка ли им осигурява изборни победи? И при машините вотът е ясен – ясно е кой е първи, втори, шести и седми. Ясно е кой с няколко процента и с 20 депутата ще поставя ултиматуми на първата, втората и третата политическа сила“, изрази възмущението си Атанасова.

„Отговорност се носи в тази зала, не отвън, където инициаторът на онзи Изборен кодекс за една нощ на Разпети петък протестира. Дебатът се води тук. Хайде, ако имате аргументи, ако имате смелост, ако имате отговорност – заповядайте, ние ще бъдем тук и ще отстоим ангажимента, които имаме пред българските избиратели! ГЕРБ-СДС ще отстои правото на хората да избират как да гласуват! Така както гласуват всички демокрации в Европа и света или така, както сте решили вие за една нощ с флашката или машината на Мадуро? ГЕРБ-СДС ще отстои демокрацията“, увери Десислава Атанасова.

От Tribune.bg

Четете още: