Горанов: БСП и ПП не осъзнават действителното състояние на държавните финанси

Владислав Горанов

„Служебното правителство калкулира рисковете обсъждането на бюджета за 2023г. да се превърне в популистко наддаване и се опита да съхрани фискалния разум, отнемайки, макар и само частично, възможността за подобни действия. Имам усещането, че част от партиите – визирам БСП и ПП не осъзнават действителното състояние на държавните финанси. Данните, които представи служебния министър на финансите са доста обезпокоителни“. Това коментира пред „Труд“ Владислав Горанов от ГЕРБ.

Той подчертава, че експертните оценки на Министерството на финансите на база на вече взетите през 2021 и 2022 г. са за огромен дефицит през следващите 3 години.

„Дефицит, при равни други условия, от порядъка на 30-35 млрд. лв. и необходимостта от взимане на нови заеми от близо 50 млрд. лв. за същия период. Дебатите, които слушаме между отделните партии в парламента за допълнителни фискални мерки са основно в посока намаление на приходи и увеличение на разходи и то в порядъка на около 5 млрд. лв. за предложенията на БСП и около между 5 до 7 млрд. лв. за предложенията на ПП и всичко това далеч над споменатите по-горе базови сценарии от 11 млрд. лв. дефицит и нов дълг от 15 млрд. лв. за 2023 г. Сами разбирате колко е абсурдно да се предложи 16 или 20 млрд. лв. дефицит само за следващата година“, категоричен е бившият финансов министър.

Той е категоричен, че верните числа на прогнозата за следващите години са от МФ, а не алтернативните на Асен Василев.

„Аз съм работил около 20 г. в Министерството на финансите в различно качество и въпреки това нямам индивидуален капацитет да направя макроикономическа прогноза за развитието на страната за следващата година. Едва ли и някой друг сам човек може. В Министерството на финансите и в Българската народна банка има изградени екипи от десетки експерти, които се имат модели и капацитет да правят подобни прогнози и аз и като експерт и като заместник-министър и министър винаги съм се доверявал на техните оценки. Огромна експертиза има и в централната банка. Всеки който, на своя глава поставя под съмнение оценките на тези институции, а тези дни се видя, че оценките им се доближават и до тези на Европейската комисия, е шарлатанин, на който не следва да се има доверие“, каза още Горанов.

Оценките, с всички условности и липса на достатъчно конкретика, на предложенията на ПП и БСП се оценяват в милиарди нови разходи над тези на служебното правителство, обясни той. „Грубите оценки са, че предложението на БСП е около 5 млрд. лв. разходи над тези на служебното правителство, а тези на ПП при различните допускания, водят между 4 и 7 млрд. лв. допълнително. Искам отново да повторя, защото абсурдния размер на числата сякаш кара хората да отхвърлят реалността, наддаванията в парламента не почват от нула. Всичко което ще се реши в Народното събрание по повод на бюджетната сметка за 2023 г. започва от 11 млрд. лв. дефицит и 15 млрд. лв. дълг, и който иска да наддава. Сметката се плаща после!“, предупреди финансистът.

Той коментира още, че подкрепя плавното нарастване на цената на цигарите, защото „бюджетът се нуждае от всеки лев при тази разпусната от последните 2 години фискална политика“.

От Tribune.bg

Четете още:

Бойко Борисов: ПП са си търсили повод на напуснат Народното събрание, искат нови избори (ВИДЕО)