Оставиха в ареста петима мъже, отглеждали марихуана във Варна

арест

Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ на четирима мъже, а един ще бъде под „домашен арест“, съобщиха за „ВАРНА новини“ от съда. Петимата мъже да привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с отглеждане на растения от вида на конопа, както и с разпространение на високорискови наркотични вещества.

Защитниците им помолиха съда за определяне на по-леки мерки от „задържане под стража“. Изтъкнаха, че всички мъже са с чисто съдебно минало, постоянни адреси, на които са били открити, както и трудово ангажирани. Според тях именно заради това, няма основания да се счете, че някои от петимата би могъл да се укрие или да извърши престъпление.

Адвокатът на 33-годишния Христо Н. допълни, че мъжът е направил пълни самопризнания и е участвал в организираната група отскоро. Защитникът на Станислав А. също изтъкна, че мъжът е съдействал на разследването и едва от няколко месеца се бил включил в престъпната дейност. Адвокатът на Мартин Б. – сочен за организатор и ръководител на групата, заяви че не оспорва съпричастността му към авторството на престъплението. Но тъй като разследването не било в начална фаза нямало опасност 33-годишният мъж да се укрие или да възпрепятства работата по случая. Защитата на Георги В., когото обвинението определи като най- доверия човек на ръководителя, оспори квалификацията на повдигнатото обвинение. За Николай С. адвокатът му представи добри характеристични данни, както и че 34-годишният мъж бил баща на малко дете.

От прокуратурата подчертаха, че по случая се работи от 2020 г. и престъпната дейност е била развивана продължителен период. Установени са били общо 12 оборудвани оранжерии.

Варненският окръжен съд прецени, че е налице обосновано подозрение за съпричастността на петимата мъже към повдигнатото обвинение. Изводът се подкрепя от направените самопризнания и от събраните доказателства по делото. Спрямо Христо Н., Мартин Б., Георги В. и Николай С. за съда бе налице и другото законово изискване за определяне на най- тежката мярка за неотклонение – опасност от укриване. Съдебният състав посочи, че този извод се извежда от предвидената завишена санкция – над 5 години затвор, както и от факта, че се касае за тежки умишлени престъпления. За реална беше определена и опасността от извършване на престъпление спрямо правосъдието – възпрепятстване на разследването и избягване на наказателната отговорност. Относно възражението към правната квалификация на обвинението, съдът посочи че това не е предмет на разглеждане в настоящото производство. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Христо Н., Мартин Б., Георги В. и Николай С.

Като взе предвид характеристичните данни за Станислав А. и по-малката му степен на участие в престъпната група, съдът прецени че спрямо него най- подходящата мярка е втората по тежест – „домашен арест“. Според съда тя би ограничила риска от извършване на престъпление. Мярката ще бъде контролирана със средство за електронно наблюдение.

Определенията на съда не са окончателни и подлежат да обжалване и протест.

Четете още: