Специален Мондиал: Фалшива бира, фалшиви фенове, реални проблеми

Фенове в цяла Европа настояват за бойкот на световното в Катар.Фенове в цяла Европа настояват за бойкот на световното в Катар.

Фенове в цяла Европа настояват за бойкот на световното в Катар. Източник БГНЕС\свободен сайт

На прага сме на Трета световна война, Тръмп обяви, че отново ще се кандидатира за главен голфър (или президент, както някои го наричат), а световното футболно първенство ще започне в държава с толкова ужасяващи резултати в областта на човешките права, че дори бившият шеф на ФИФА Сеп Блатер – човек толкова злокобен, че вероятно го освиркват у дома, сега казва, че Катар не трябва да бъде домакин. А в момента на писане на статията е едва сряда!

В знак на протест няма да гледам така нареченото Световно първенство по футбол – освен ако победителят не е страната, в която съм роден, страната, която ме е осиновила, или отбора, който носи готин екип. В този случай ще празнувам по традиционния начин – като нахлузя шал „Бърбъри“ върху долната част на лицето си и хвърлям пластмасови мебели по полицията на площада.

И все пак има и добри новини. Феновете ще могат да пият алкохол в близост до стадионите, въпреки че през последните няколко дни щандовете за бира бяха преместени малко по-далеч от терените. Компанията Budweiser, която има ексклузивното право да продава бира на мачовете от Световното първенство по футбол, е била принудена да премести щандовете за продажба на бира извън стадионите, тъй като катарските управници са искали алкохолът – а за целите на тази статия ще се преструваме, че Budweiser е истинска бира – да бъде по-малко забележим.

Но ако успеете да намерите бира, това ще ви струва скъпо. Чаша Budweiser от 500 мл ще струва 50 риала – около 13 евро. 30 риала (8 евро) ще струва безалкохолната версия, а водата ще струва 10 риала (2,60 евро). Исках да кажа, че това ще бъде приятна изненада за хората, живеещи в Лондон или в някоя от скандинавските държави, но един бърз поглед към Световния бирен индекс, който е нещо реално съществуващо, показва, че дори в годината, когато не се провежда Световно първенство по футбол, Катар има най-скъпата бира в света (най-евтината, ако се чудите, е в Южна Африка, а само една страна от ЕС влиза в топ 10 на евтините бири – Чешката република).

Междувременно Върховният комитет на Катар 2022 – което в никакъв случай не звучи ужасяващо, отхвърли твърденията, че на Световното първенство има фалшиви, платени футболни фенове. Твърденията бяха отправени, след като в социалните мрежи се разпространиха видеоклипове на индийски емигранти, които подкрепят отбора на Англия в Доха.

Първоначално подозренията се породиха, защото английските „фенове“ не се държаха по регламентирания начин: с шалове на Burberry, придърпани върху долната част на лицата, и хвърляха пластмасови мебели по полицията на един от площадите.

БГНЕС, „Политико“*

––

* Пол Далисън за седмичната хумористична рубрика „Разсекретено“ на „Политико“


Прочетете още:

Илиана Раева с нов акробатичен номер – нападна Руди Гела, полегна на Весела Лечева