Тайната отвара на баба, която ще пребори кашлицата

чай

Много от нас си спомнят времена, когато щом се закашляхме, бабите слагаха на котлона тенджерата и приготвяха отвара, която беше даже приятна на вкус и бързо се справяше с кашлицата.

Всяка баба си имаше тайни добавки, но в основата на този чудодеен лек са 1 л. вода, в който се поставят да се варят 7 парчета локум (в днешните опаковки им намалиха грамажа и е по-добре да сложите 10-14), 7 бонбона – лукчета (класически), 7 листа от индрише, няколко счупени ореха, заедно с черупките, сърцевината на 1-2 дюли и една малка ябълка разрязана на 4, заедно със семената (дюлевите и ябълковите сърцевини са богати на пектин). Моята баба добавяше и една шепа червени люспи от лук. Сместа се вари докато локума и бонбоните се разтопят. Количеството на готовата отвара стига за около 2 дни. Пийте от нея по 150 мл три пъти на ден преди ядене.

Допълнителна екстра за по-бързо възстановяване беше гъстата и вкусна пилешка супа на баба, която ни даваше допълнителни сили да се справим с болестта. 

Така ни лекуваха. Без антибиотици, пробиотици и пакетирани витамини. Когато имахме температура ни увиваха с напоени в оцет чаршафи, а хремата борехме със солена вода и кромид лук…

Още по темата: 

Топлото време отлага пика на грипната вълна