Бойко Борисов подкрепя временна комисия за хартиената бюлетина (ВИДЕО)

Бойко и ГЕРБ

Източник "Фейсбук"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов търси консеснус с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Той и се съгласи с идеята им за създаване на временна комисия, която да разгледа промените в Изборния кодекс.

Борисов предлага единствено комисията да работи 7 или 10 дни, но не и един месец.

„Площадната демокрация стана модерна. Говори се, че ГЕРБ, БСП, ДПС искали да се върнат. Само допреди месец ние ги победихме по техните правила. Не го правим заради БСП и ДПС, хората искат да има и хартия, каза Борисов.

Той попита какъв е този панически страх, че може да им се вземе флашката. Готови сме да сме съвносители по проекта за Избирателен кодекс на ДБ и ПП, каза Борисов. Той не бил съгласен обаче срокът да е един месец, защото това означавало, че държавата се тласка към нови избори.

Според Борисов няма никакви основания да се бърза с този закон.

„Трябва пред камерите да се реши въпросът с флашките и кода. Не искам да се мисли, че това го предлагаме под уличен натиск. Това ескалиране, каквото стана пред дома на Йордан Цонев, ще доведе до гражданска война, това ли искат те, предупреди Борисов, като сравни демокрацията на Кирил и Асен с шпицкоманди. Защо правим избори, щом ще ни диктуват от някакво малцинство. Затова трябва да се формира правителство, дори то да е от експерти. Трябва обществото да бъде убедено, че не се правят изборни фалшификации. Ние осигурихме парите, ЦИК – машините, но тогава още Карадайъ ме предупреди какво ще се случи с машините. Трябва агенция по киберсигурност. Затова не среднощно, а пред камерите трябва да се реши, каза Борисов. Той иска разговор с всички партии. Дяволът е в детайлите, затова трябва да чуем IT специалистите, за да се успокоят хората“, каза Борисов.

Но е категоричен, че голямата част от хората искат да се гласува с хартии.

„Хората искат хартиена бюлетина. Ако айтитата ни убедят в честността, няма да превръщаме машините в скъпи принтери“, обясни той на въпрос на ПИК дали ще оттеглят подкрепата си за хартиената бюлетина, ако айти специалистите ги убедят в честността на машините.

На въпрос на ПИК, защо дава крачка назад всеки път, когато вечните протестиращи излязат на площада, както е в случая с хартиената бюлетина, Борисов отговори: „Защото ми е мила родината.“

Гледайте във видеото:

Прочетете още:

ГЕРБ: Има заплаха за националната сигурност с „Джемкорп“, пускаме сигнал до ДАНС и МВР