Николай Костадинов: Трудно се гради доверие (ВИДЕО)

Николай Костадинов

Снимка и видео thesite24.net

Николай Костадинов, кметът на район “Владиславово”, е пример за активен диалог с гражданите. За големите проекти, реализирани в района, както и за приоритетите, по които ще се работи, с него разговаря репортер на СайтЪТ.

“Започнахме с благоустрояването на Четвърти микрорайон, това беше първия микрорайон в цяла България вероятно, който беше изцяло благоустроен. Това включваше изграждането на зони за отдих, детски и спортни площадки, осветление, тротоари, мини паркчета с ефектно озеленяване. Друг мащабен инфраструктурен проект, е благоустрояването на втори микрорайон – Кайсиева градина. Имаме сериозната амбиция да завършим този проект, за съжаление сме в средата, но има светлина в тунела, след като на сесия на Общинския съвет във Варна бе взето решение за тегленето на кредит за довършването на ремонта в Кайсиева градина.

Спортният комплекс, който представляваше едно занемарено футболно игрище, днес е едно от най-модерните съоръжения във Варна. В нашия район живеят много млади хора, ние сме един от най-младите квартали в морската столица и това място вече е любимо за спорт и отдих. Скоро ще имаме и скейт парк там, развиваме зоната успешно.

Масовият спорт напълни комплекса, вечер има над 500 човека, които го ползват ежедневно в подходящо време. Все още няма взето решение от Общинския съвет за начина на стопанисване на базата, все още това е поверено на ОП “Спорт – Варна”, сподели Костадинов.

Как успява да бъде толкова активен и неуморен в диалога си с гражданите? Как успява да обърне внимание на всеки сигнал, на всеки коментар в социалните мрежи? Как успява да се отзове на място навсякъде, където е повикан и потърсен за съдействие?

“Въпрос на желание! Има ли желание, човек търси начини! Когато няма – търси оправдания! Шегувам се с колегите, че явно ми е достатъчно дебела главата и носи…С желание го правя, признавам, не винаги с удоволствие! Защото има тегави случаи, ситуации, в които решението не е в наши ръце или в тези на общинската администрация. Има казуси, при които нямам ресурса и силите да помогна. В общи линии успявам с постоянство. И се радвам, че това остава разбрано от хората в нашия район, защото вие знаете, че навсякъде в социалните мрежи ми има и телефона. Хората обаче не злоупотребяват, обаждат се и ме търсят само, когато действително има нужда! “, сподели Костадинов.

Той допълни, че хората подхождат отговорно, с уважение, защото вече е изградено взаимно доверие между него и жителите на района.

“Хората знаят, има ли ситуация, ако няма кой друг да помогне – търсим кмета! Кметът веднага, на момента реагира! Обичам си работата и ми доставя удоволствие да помагам на хората. Искам да се върна на предстоящите проекти. Съвсем скоро предстои да стартира работа по ремонт на част от междублоковите пространства на Първи микрорайон, както и част от улиците в този район. Това са “Асен Разцветников”, “6-ти септември”, “Георги Минков” – цялата, участък от “Янко Мустаков” в Трети микрорайон, “Кольо Фичето” в ЗПЗ и др., това са все сериозни мащабни инвестиции в нашия район, които ще подобрят трафика и ще облекчат живота на нашите съкварталци. За Кайсиева градина няма как да оставим нещата на средата, трябва да се завърши. Община Варна няколко пъти търси съдействието на държавата, но ударихме на камък”, допълни още кметът.

Той коментира също вандалщината и замърсяването в района.

“Има огромна разлика от преди 8-10 години в поведението на хората в района. Вече си имаме мини гражданско общество, защото ако общественото мнение не е анти тези прояви, не можем да се справим, въпреки съдействието на полицията. Не може до всяка детска площадка, парк, стълб, спирка, да сложим някой да пази. Съкварталците ни са много активни, справяме се с проблемите благодарение на адекватната реакция на живеещите в района. Винаги може да е по-активно, но като бяла лястовичка, като начало на гражданското общество, ние си го имаме. Във времето сме засадили близо 4000 корена рози. Хората полагат грижи за красивите градинки, кварталът е все по-красив. В нашия район сме най-активни, над 40 проекта има за облагородяване на междублоковите пространства от гражданите, реализирани с финансовата подкрепа на Община Варна и районното кметство”, каза още Николай Костадинов.

Желаещите и чакащите за общински жилища в района са над 500, а кварталът е отличник по събираемост на наемите от вече настанените хора. Николай Костадинов обясни обаче, че според настоящите наредби за настаняване, докато някой от наемателите не се откаже сам или не се пресели в отвъдния свят, имотите не се освобождават, което ограничава шанса на хора в наистина крайно затруднено положение да получат общински подслон във “Владиславово” и други части на града.

“Пожелавам на всички съкварталци да са преди всичко здрави и надградим това гражданско общество, което създадохме. Трудно се гради доверие, а лесно се руши, с дума или грешен жест. Ценно е да съхраним това доверие, да го надградим, да го запазим”, пожела Николай Костадинов.

Повече гледайте във видеото:

thesite24.net

Прочетете още:

В „Кайсиева градина“ организират подписка срещу опитите на общинските съветници от „ДеБъ“ за спиране на ремонтите