Нинова за ПП: Объркани мисли на объркани хора, търсят ГЕРБ, които до вчера наричаха „Мафия”

Петков и Нинова

Снимка "Фейсбук"

„С първия мандат няма да стане кабинет – ГЕРБ не получава подкрепа. От противоречивите сигнали на ПП започваме да губим ориентация. Вторият мандат търси подкрепата на ГЕРБ, които до вчера наричаха „Мафия” – неразумно е. Объркани мисли на объркани хора”.

Това каза в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Не работим под ултиматум и със заплахи. Не оттегляме закона (за промени в ИК и връщане на хартиената бюлетина – б.р.), очевидно разговорът е приключен. Те не искат да разговарят с нас за подкрепа за втория мандат”, обясни тя.

Запитана, ако получат мандата за съставяне на кабинет, как ще постъпят, тя заяви: „Ще се опитаме да направим правителство, не сме водили разговор, включително и на консултациите. Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ или трети на ДПС или на „Възраждане”. Различни са възможностите, нека изчакаме”, каза Нинова и отказа да гадае как би реагирала БСП при връчване на третия мандат на друга партия.

По повод проведените консултации с държавния глава лидерът на Столетницата каза: „президентът ни посрещна доста агресивно, за разлика от приятелските му разговори с ГЕРБ и с ДПС. На репликата: „Три пъти ви връчвах мандата и не се получаваше”, аз замълчах – два пъти ни го е връчвал”.

Относно промените в ИК, с които се връща и хартиената бюлетина, Нинова каза, че когато са предлагали машинния вот, винаги са предлагали хибридно гласуване. „Изненадващо водещи партии ограничават правото на избор”, обясни лидерът на Столетницата.

„Не смятаме да изтеглим законопроекта си за връщане на хартиена бюлетина. Нашето предложение е за смесено гласуване, но може да станат поправки. Демократичните партии искат отново да нарушим законите на страната – приет на второ четене законопроект не може да бъде изтеглен. Този парад на диктатурата… Изтеглянето на закона е противозаконно. Елате, влезте (на заседание в парламента – б.р.)…”, каза Нинова по повод поведението на ДБ и ПП, които излязоха от пленарна зала при гласуването на хартиената бюлетина.

Махаме тъмните стаички, ще бъде параван, подобен на машините. Няма да можеш да мериш, снимаш, да внасяш и изнасяш бюлетини, уточни тя.

tribune.bg

Още по темата:

Сашо Симов разсипа Киро и сие: Основният им проблем са машините, а не тегобите на хората