Проучване: Един симптом на Covid „любопитно“ засяга предимно ваксинираните

Въпреки че ваксинацията ефективно намалява риска от сериозно заболяване, хоспитализация и смърт, тя не гарантира, че ще избегнете напълно заразяването с вируса

сканиране

Вероятността да се заразите с Covid тази зима, дори ако сте ваксинирани, не е отпаднала, пише ирландският „Миррор„.

Докато ваксинираните са склонни да изпитват по-леки пристъпи на добре познатите признаци, най-новите изследвания показват един симптом, който изглежда е насочен специално към тези, които са имунизирани.

Въпреки че ваксинацията ефективно намалява риска от сериозно заболяване, хоспитализация и смърт, тя не гарантира, че ще избегнете напълно заразяването с вируса.

Според The Zoe Covid Study App, гръдната стернутация или по-просто казано „кихането“ е „по-вероятно“ да засегне ваксинирани пациенти.

Проучването казва: „Любопитно е, че забелязахме, че хората, които са били ваксинирани и след това са дали положителен тест за Covid-19, са по-склонни да съобщават за кихане като симптом в сравнение с тези без ваксина.

„Ако сте били ваксинирани и започнете да кихате много без обяснение, трябва да си направите тест за Covid, особено ако живеете или работите около хора, които са изложени на по-голям риск от заболяването.“

Данните на приложението съобщават, че кихането е засегнало 68 процента от потребителите, което го прави един от ключовите симптоми.

Проучвателното приложение подчертава, че този знак изглежда е насочен само към тези с ваксините, което означава, че състоянието на неваксинираните пациенти, които кихат, вероятно се дължи на друга причина.

От грип до настинка, има различни здравословни проблеми, които също могат да предизвикат кихане, така че този знак сам по себе си не гарантира, че имате Covid.

„Важно е да запомните, че връзката между кихането и Covid-19 не е много силна, така че трябва да сте нащрек за другите симптоми“, пише приложението за изследване.

За щастие има и други признаци на коронавирус, които биха могли да помогнат за идентифицирането на вируса, включително:

Висока температура или треперене (втрисане)
Загуба или промяна на вашето обоняние или вкус
Недостиг на въздух
Чувство на умора или изтощение
Болка в тялото
Главоболие
Възпалено гърло
Запушен или течащ нос
Загуба на апетит
Диария
Повръщане

За ВН, превод: Маня Петрова