Светът е футбол: Церемония по откриването на Мондиал 2022 в Катар (СНИМКИ)

Мондиал 2022

Снимка Katya Bohdan/Al Jazeera

Завесата официално е вдигната, а от този час севетът е футбол, защото започва Световното първенство в Катар.

Дълги години на спорове, скандали и протести около това домакинство вече са в историята, защото на фона на всички тях, стадион „Ал Байт“ в град „Ал Кор“, е сцена на официалното откриване на Мондиала.

То ще се случи с мач между състава на домакините от Катар и този на Еквадор, но видяхме страхотната и доста интересна церемония, която домакините ни подариха.

Предвид грандоманията на кралското семейство на Катар, милиардите инвестиции и желанието им да покажат страната в най-добрата светлина, всчики очакваха от тази церемония да надмине всяка една до този момент.

Може да кажем, че видяното в град Ал Кор не бе от най-бляскавите церемонии, но тя премина перфектно и бе изпъстрена с любопитни детайло, като например влизането на стадиона на всички талисмани от изминалите Мондиали, под съпровода на някои от най-класическите песни, които свързваме с футбола.

Съвсем очаквано трибуните бяха пълни, а настроението на стадион „Ал Байт“ бе факт. Също така солидна еквадорска агитка е дошла от другия край на света, за да подкрепи любимците в четвъртото им участие на Световно първенство.

Мондиал 2022
Снимка Sorin Furcoi/Al Jazeera

Церемонията бе открита от една от най-големите икони в света на киното – Морган Фрийман, който с монолози пресъздаде пътя, който човечеството е изживяло в своето развитие.

До Фрийман бе и местно катарско момче на Ганим, което е родено без крака. То пренесе историята към Катар и земите на неговия народ, което даде старт на хореография с местни бедуински мотиви.

А както знаем, самият стадион „Ал Бейт“ наподобява бедуинска палатка.

И разбира се, това все пак е Световно първества. Флаговете на всички страни участници бяха внесени на стадиона под съпровода на класическите музики на Мондиалите от последните години.

С флаговете и на фона на тези колоритни песни, на терена влязоха и талисманите от всички изминали Световни първенства. Мост между миналото и настоящето.

Мондиал 2022
Снимка Sorin Furcoi/Al Jazeera

Посланието на откриващата церемония бе „Мечтателите“ (The Dreamers), символизираща сбъднатата мечта на този регион от света да посрещне най-големия футболен форум.

Както добре знаем, този Мондиал има няколко официални песни, а те бяха изпяти на стадион ‘Ал Байт“.

Мондиал 2022
Снимка Sorin Furcoi/Al Jazeera

Следващият сегмент от церемонията бе изцяло футболен, като символизираше пътят, който малката пустинна държава извървя. Именно от първите стъпки на най-великия спорт по катарските земи, до днешния ден, когато целият футболен елит е гост в Катар.

corner.dir.bg

Прочетете още:

Светът е футбол! Започва Мондиал 2022 в Катар