Хилядолетният чинар в „Аспарухово“ участва в конкурс за Европейско дърво на годината

чинар

Снимки: Фейсбук

Хилядолетният чинар, който се намира във варненския квартал „Аспарухово“, е сред финалистите в конкурс за Европейско дърво на годината. Новината съобщи във Фейсбук кметът на район „Аспарухово“ Ивайло Маринов. Популяризирането на конкурса бе един от поводите за организирания в района маратон „Аспарухово трейл 2022 г.“, който се проведе в неделя. 
 
Ивайло Маринов посочи и начина по който всеки може да даде своя глас за чинара в конкурса. Ето целия пост на кмета на „Аспарухово“ във Фейсбук:
 
„Днес имах удоволствието да дам старт на маратона „Аспарухово трейл 2022 г.“!
Над 150 участници се включиха в надпреварата, организирана от спортен клуб „Тангра“ с финансовата подкрепата на Община Варна и любезното съдействие на Инвестиционна компания Галата АД и Район „Аспарухово“.
 
Дистанциите, които покориха състезателите:
2 км за деца до 10 г.
7 км за участници от 11-18 г.
13 км за възрастни.
 
Най-бързи по трасетата бяха съответно на 2 км Кристиан Янев при момчетата и Кристияна Костова при момичетата, на 7км – Никола Карачоров и Мая Русева., а на 13км Мариян Недялков и Евелина Златанова.
 
Събитието имаше за цел, освен да излъчи победителите в отделните дистанции, да популяризира гласуването за дърво на годината, където вековният чинар в район „Аспарухово“ е сред финалистите!
 
Хилядолетното дърво е един от десетте финалисти, които се борят за титлата „Дърво с корен 2022“ и право на участие в конкурс за Европейско дърво на годината. За целта всеки желаещ може до 5 декември да подкрепи нашето дърво като гласува за него в 3 стъпки:
 
1.Отваряне на адреса: bepf-bg.org и изписване в търсачката на сайта – чинар, гр. Варна;
2.Избор на бутон: ГЛАС ЗА и изписване на електронната си поща;
3.Влизане в ел. поща и потвърждаване на избора.
 
Всеки един от участниците в надпреварата днес получи възможността да се докосне до чинара, като аз също използвах случая да дам своя принос за популяризиране на един от символите на района.
 
Хилядолетното дърво от времето на Първото българско царство продължава да извисява снага в „Аспарухово“. Представителят на вида Западен чинар се намира само на няколкостотин метра от морския бряг, в двора на бившата текстилна фабрика „Първи май“. Съвсем близо е до мястото, където минава Аспаруховият вал, създаден навремето за защита на ниския бряг от морски нашествия. С основателя на българската държава е свързана една от легендите в „Аспарухово“. Говори се, че на това дърво Хан Аспарух си е връзвал коня. За чинара се смята, че е на над 1100 години, което го прави най-старото дърво не само във Варненско, но и в източната половина на страната. Според Регистъра на вековните дървета в България се нарежда сред 5-те най-стари дървета у нас. Висок е 18, а обиколката на ствола му е близо 9 метра.
 
Всички бегачи днес, освен до чинара, се докоснаха и до красотите на гората около кв. „Аспарухово“ и с нетърпение очакват следващото издание!“
 
 
 
 
 
Вижте още: 

Отбелязваме Международния ден на Черно море, над 400 доброволци от Варна се включиха в инициатива по почистване на плажовете в „Аспарухово“