Иван Гешев: Жертвите на пътя у нас са колкото в един локален конфликт

Иван Гешев

Снимка БТА/свободен сайт

На конференция за катастрофите по пътищата, на която инициатор са прокуратурата и множество неправителствени организации, ще се постараем да предложим варианти за решаване на проблема с „войната по пътищата” и десетките жертви, заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Петрич. Той е в града в рамките на инициативата на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право”.

На 24 ноември (четвъртък), от 10:00 часа в резиденция „Бояна“ в София, ще се състои кръгла маса на тема „За мащабни действия срещу войната по пътищата“. Форумът се организира от Института за пътна безопасност заедно с Българския Червен кръст, Съюза на българските автомобилисти, Българската браншова асоциация „Пътна безопасност”.

„Ще се постараем да предложим варианти за решаване на проблема с войната по пътищата. Защото ние даваме жертви колкото в един локален конфликт”, подчерта главният прокурор. По думите му „ние сме длъжници на децата, стараем се да повишим тяхното правосъзнание”, подчерта Гешев.

„Надявам се българският законодател да реши проблеми, важни за българските граждани – разпространението на наркотиците, тревожната тенденция с телефонните измами, с битовата престъпност, с войната по пътищата, в която всекидневно загиват деца. Снощи пиян шофьор се е врязал в спирка във Велико Търново. Късмет е, че е било късно вечерта и не е имало хора. Този проблем е резултат от „маниакално некомпетентен законодател”, както казва в един коментар проф. Иван Тодоров”, заяви Гешев.

Той отбеляза, че голяма част от българските институции не ги интересува проблема с катастрофите, предизвикани от шофьорите, употребили наркотици и алкохол, но прокуратурата се интересува.

Главният прокурор отново коментира, че ситуацията с престъпността в страната е сериозна и отбеляза, че предстоят множество срещи на прокуратурата с местната власт и гражданите, за да се активизира диалогът и да се постараят прокуратурата да реши проблемите, които може.

Във връзка със заловени в петък 13 мъже разпространявали порнографски материали с деца, Иван Гешев каза, че ще има продължение на действията на правоохранителните органи. Той благодари на всички граждани, които се ангажираха с търсенето на детето от Перник. „Щастлив съм, че приключи благополучно”.

Конкретните наблюдаващи прокурори и следователи извършат обстойно разследване с цел изясняване на обективната истина, къде се е намирало 9 дни. Логично е да се провери и версията дали детето не е държано някъде против волята му. Всичко е въпрос на доказателства”, заключи Гешев.

От Dnesplus.bg

Четете още: