Окръжният съд във Варна наказа трима наркодилъри

Съдебен чук и Библия

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за 32-годишен мъж и „домашен арест“ за други двама – на 34 г. и 40 години, определи Варненският окръжен съд. Това съобщиха за „ВАРНА новини“ от пресцентъра на съда. Тримата са привлечени като обвиняеми за отглеждане на растения от вида на конопа, както и за разпространение на високорискови наркотични вещества.

Разследването е започнало преди два дни – на 19 ноември в селскостопанско помещение в землището на с. Близнаци, община Аврен. Полицията разкрива изградена оранжерия за отглеждане на растения от рода на конопа с необходимото оборудване. На площ от 700 кв. м. са открити помещения за отглеждане на разсад за коноп, други такива за големи растения, сушилня, в която е открито и иззето немалко количество суха тревиста маса, като са иззети стотици растения в различен стадий на растеж.

Защитниците на тримата мъже помолиха съда да не им бъде налагана най- тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. Адвокатът на Петър Б. и Георги Н. изтъкна, че спрямо тях няма събраните данни, които да доказват, че двамата имат касателство към повдигнатото обвинение. Защитата на третия задържан – Григор Б., също изтъкна че исканата мярка за неотклонение „задържане под стража“ е прекалено строга, тъй като мъжът е с чисто съдебно минало и има постоянен адрес, поради което не съществува риск от укриване или извършване на престъпление.

След като изслуша становищата на страните и разгледа събраните до момента доказателства, Варненският окръжен съд прецени, че спрямо Григор Б. са налице данни за съпричастността му към извършените престъпления. Макар и разследването да е на няколко дни, към този извод сочат събраните свидетелски показания и фактът, че у него е бил намерен ключа за помещението, в което се отглеждали растенията. За съда е изпълнено и другото законово изискване – опасност от укриване или извършване на престъпление. Едно от обвиненията е за тежко умишлено престъпление, за което е предвидена не малка санкция. Освен това се касае за мащабна деятелност и голямо количество наркотични вещества, като престъплението е с висока обществена опасност. Поради изложените съображения, съдът определи най- тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ на Григор Б.

Спрямо другите двама обвиняеми Петър Б. и Георги Н. съдът прецени, че не са събрани доказателства, от които да бъде направен изводът за съпричастност към авторството на деянието. Поради това, за съда, най- адекватната мярка за неотклонение спрямо тях е „домашен арест“. Вземайки предвид ранната фаза на разследването, съдът наложи забрана и на двамата да напускат страната.

Определенията на съда не са окончателни и подлежат на обжалване и протест.

Четете още: