От днес започна трети етап на акция „Зима“

зимни условия

Третият етап на акция „Зима“ се провежда под надслов „Безопасно шофиране през зимата“. Това съобщиха за „ВАРНА новини“ от ОД на МВР – Варна. Кампанията започна днес – 21 ноември и продължава до 30 ноември 2022 г. Целта е ограничаване предпоставките за възникване на тежки пътнотранспортни произшествия.

Контролната дейност на „Пътна полиция“ е насочена към:

– Контрол над техническата изправност на автомобилите, като особено внимание ще се обръща на състоянието на гумите и състоянието на осветителните системи на моторните превозни средства.

– Поведението на водачите на моторни превозни средства, в т.ч. и спрямо пешеходците. През деня моторните превозни средства трябва да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини. Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия, като тези светлини не може да се използват самостоятелно. Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят трябва да се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра.

– Поведението на пътниците в МПС

При констатиране на нарушения, ще бъдат налагани ефективни санкции.

Четете още: