Радев към ДБ: Съставянето на кабинет ще е трудно, но не и невъзможно

Радев

Снимка dariknews.bg

Румен Радев провежда консултации с представители на парламентарната група на „Демократична България“.

„В парламентарната република парламентарно представените политически сили  са призвани да излъчат мнозинство за създаване на работещо редовно управление. Те имат ангажимент и за неговия контрол. Тук няма малки и големи партии. няма малки и големи политически сили в парламента, защото отговорността е обща. На последните избори българските граждани не гласуваха доверие на нито една партия да управлява сама. напротив – НС е фрагментирано и това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми в българското общество – труден, но не и невъзможен въпрос. Следя със загриженост случващото се в българския парламент и ви уверявам, че не това очакват българските граждани“, посочи държавният глава.

По думите му пред парламента стоят и много важни задачи – освен съставянето на кабинет. „Следя със загриженост случващото се в българския парламент през последните дни и ви уверявам, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички –  консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление и за решаване на важните проблеми – отива в друга посока. В посока нарастване на конфронтацията и чертане на нови разделителни линии”, категоричен е Радев.

„Това са поредните консултации в един все по-труден свят и по-трудна ситуация”, заяви лидерът на „Демократична България” Христо Иванов. Според него съставянето на кабинет ще е трудно.

„Аритметиката показва, че не по-малко от три партии са необходими за съставянето на кабинет.  За да е стабилно обаче правителството, се изисква поставяне на приоритети и създаване на конструкция и атмосфера, която да увери българските граждани, че това не е безпринципна сбирка, която е там само, за да усвоява властта”, допълни той.

Иванов посочи, че сред основните приоритети на „Демократична България“ са съдебната реформа и разумен икономически курс. “Ние не сме сред мандатоносителите, опитваме се да бъдем конструктивни. Измененията в Изборния кодекс, които бяха анонсирани, показаха, че не са извлечени уроците. Всички трябва да се успокоим и да си припомним какъв е дневният ред и да се опитаме чрез диалог да решим така създалата се ситуация“, посочи Иванов.

Лидерът на ДБ подчерта, че тяхната цел по темата с оръжията за Украйна е била политическата власт да получи подкрепа от НС и да прецени какво може да се даде. “Конфликтът е част от дългосрочна политика на Путин по реконструиране. Способността да покажем, че носим съюзническа отговорност е много важна”,  заяви той.

nova.bg

Прочетете още:

ПП отричат за „Джемкорп“, било „куха тема“