Радев: Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през март

Румен Радев

Снимка tribune.bg

Ако се стигне до трети мандат, той ще бъде връчен след Нова година. Това обяви президентът Румен Радев по време на консултациите си с „Демократична България“.

След изборите се ръководя от две основни цели. Първата да се направи максималното, за да имаме редовно правителство. Да се даде време за диалог, да се даде време партиите да се отдалечат от агресивната изборна реторика и да се приемат важни закони. Надявам се това наистина да помага и да има разум. Втората важна цел – така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави правителство предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период януари и февруари. Аз нося тази отговорност, няма да насроча избори януари и февруари. Можем да си представим това до какво ще доведе. Рискът да има още по-малка избирателна активност е реален. Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през март. Ако излязат партиите излязат и кажат – „Искаме веднага мандати, ние сме готови да правим предизборна кампания декември, по Коледа, празници“ и да отидем на избори в най-тежките условия аз ще се съобразя. Веднага давам мандатите, отбеляза Радев.

Държавният глава изрази надежда да не се стига до връчване на трети мандат, а да се състави редовно правителство в рамките на първия или втория опит.

Novini.bg

Прочетете още:

Радев към ДБ: Съставянето на кабинет ще е трудно, но не и невъзможно