Рецепта на деня: Коледни портокалови топки 

коледни топки

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти:

краве масло – 125 г /меко на стайна температура/

пудра захар – 125 г

яйца – 2 бр.

бадеми – 100 г /смлени белени/

портокали – 1 бр.

ванилия – 1 прахче

брашно – 2.5 ч.ч.

пудра захар – за овалване

портокалова кора – за украса

Начин на приготвяне:

Разбийте с миксер маслото и захарта до побеляване. Добавете едно след друго яйцата и ванилията и доразбийте до гладко.

Прибавете настъргана кората и изцедения сок от портокала. Прибавете и филираните смлени бадеми.

Прибавете постепенно брашното и замесете средно меко тесто.

Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете за два часа в хладилник.

Разделете студеното тесто на две части, след което всяка част оформете на разтеглен на дълъг фитил с диаметър 3 см. Нарежете фитила през 2 см на равни части и от тях оформете топчета, колкото малък орех. Оваляйте топчетата в пудра захар и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене.

Изпечете в сгорещена фурна сладките за 12-15 минути на 180 градуса или до леко порозовяване.

Настържете кората на един портокал на конци. Загрейте в джезве 50 мл вода с 2 с.л. захар и пуснете настърганите портокалови конци да се посварят за 5-6 мин.

След като топчетата поизстинат, върху всяко поставете по 2-3 тънки лентички от портокаловите корички, сварени в захарния сироп.

Като позасъхнат, поръсете коледните сладки с малко пудра захар, колкото малко да се заснежат.

Да ви е сладко!

Източник: Gotvach.bg

Вижте още:

Ден на християнското семейство – традиции, трапезата (рецепти), любопитни факти