Директорът на СДВР: Полицейският бус не е препречвал пътя на мигрантите

МВР

Снимка: МВР

Директорът на СДВР гл. комисар Калоян Милтенов заяви на брифинг, че полицейският бус, в който след гонка в София се вряза бус, превозващ мигранти, не се е опитвал да препречи пътя на нарушителите. По думите му той е бил спрян на безопасно място. Милтенов обаче не скри, че полицаите не са имали лента за принудително спиране на превозно средство.

Гл. ком. Милтенов уточни, че бусът е превозвал 12 нелегални мигранти. В момента се очаква на място да пристигне преводач от сирийски език, за да бъдат разпитани. Шофьорът на мигрантите е криминално проявен. Нямал е и шофьорска книжка.

Инцидентът стана във вторник сутринта, а един полицай е с опасност за живота след сблъсъка. Преследването на буса продължило около 50 километра. Една патрулна кола го следвала от тунел „Траянови врата“, още една тръгнала след него от Ихтиман.

Прокурор Иво Илиев уточни, че при катастрофата са пострадали общо трима служители на реда – двама са били извън полицейския бус, а най-тежко раненият е бил вътре в него. „Това, което имаме като първоначална информация, е, че се е движил по магистрала „Тракия” с доста висока скорост, не е изпълнявал полицейски разпореждания за спиране, бил е преследван от патрулни автомобили на полицията”, каза още Илиев.

„Ударът е много сериозен. Най-вероятно е загубил контрол водачът”, каза един от следователите от НСлС, който участваше в огледа на местопроизшествието. По думите му гоненият микробус е навлизал в завой, опитвайки се да се качи на „Околовръстния път”, а асфалтът вероятно е бил мокър. Няма спирачен път, твърдят експертите, направили огледа на място.

nova.bg

Още по темата:

Раненият полицай е с опасност за живота, шофьорът на буса с мигранти е българин