До кога ще действа отстъпката от 25 ст. върху горивата?

зареждане на гориво

ThinkStock/Getty Images

До 31 декември включително ще се ползва отстъпката от 25 стотинки за литър при зареждане на гориво от бензиностанция. Това става ясно от решенията, гласувани на заседанието на кабинета днес.

За целта са одобрени допълнителни разходи в размер на 38 млн.лв.

С допълнителните средства ще бъде осигурена непрекъсваемост на изпълнението на програмата за изплащане на компенсациите на физическите лица, крайни потребители на моторни горива, по мярката на правителството за 0,25 лв. компенсация за литър гориво при зареждане на бензиностанция. Това съобщават от правителствената пресслужба.

И уточняват, че съгласно Закона за държавния бюджет за 2022 година, администрирането на компенсацията се извършва от Националната агенция за приходите в срок до 31 декември 2022 година включително.

Средствата за отстъпката се очакваше да се изчерпат към първи декември. Това заяви в края на октомври служебният финансов министър Росица Велкова. Тя определи мярката като „проблемна“, защото според ЕК тя нарушава Единния пазар. „Тази мярка се предлага само за български транспортни средства. Ние сме защитили, че тази мярка не нарушава Единния пазар“, обясни тя. Служебният кабинет ще предложи законопроект, подобен на този, който ЕС внесе за „данък върху свръхпечалбата“. „Би могло да се търси подкрепа по тази линия, а не през мярката 25 стотинки“, посочи тогава Велкова пред Нова телевизия.

Припомняме, че отстъпката за гориво влезе в сила на 9 юли като част от пакета с антикризисни мерки на кабинета. Срещу предоставяне на малкия талон всеки шофьор зарежда с отстъпка бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG).

Tribune.bg

Прочетете още:

Реалната цена на горивата е между 50 стотинки и 1 лев надолу