Мощно земетресение в Турция, усетено e и по българското Черноморие

Сеизмограф

Земетресение с магнитуд 6,2 в Турция е усетено и в България – в Бургас, Варна и Балчик, съобщи БТА.

Епицентърът на труса е до турския град Дюздже и е регистриран малко след 3 ч. през нощта българско време, на 670 км от София.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център има и вторични трусове. Последният е с магнитуд 4,6 малко след 6 ч.

Засега няма данни за пострадали и материални щети.

„Събудихме се от силен шум и трус“, каза пред АФП жителката на Дюздже Фатма Колак. „Излязохме от домовете си в паника и сега чакаме навън“.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа съобщи в Туитър, че 35 души са ранени, от които 32 в Дюздже, един в Истанбул и други двама в близките провинции Болу и Зонгулдак.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който посети района на труса заяви, че един човек е пострадал сериозно, след като скочил от балкона, обзет от паника. Той заяви, че са регистрирани 70 вторични труса.

Първоначално разпространените снимки показват, покрити с одеяла пред домовете си рано сутринта.

Властите съобщиха, че училищата в провинциите Дюздже и Сакария ще бъдат затворени днес.

Сойлу заяви, че освен няколко разрушени хамбара, няма данни за големи щети или срутвания на сгради, но данните се обновяват постоянно.

Националната агенция за борба с бедствията AFAD съобщи, че в района на Дюздже има контролирани прекъсвания на електрозахранването, като призова жителите да не изпадат в паника.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света.

Дюздже е един от регионите, засегнати от земетресение с магнитуд 7,4 през 1999 г. – най-тежкото земетресение в Турция от десетилетия насам. При това земетресение загинаха повече от 17 000 души, включително около 1000 в Истанбул.

Експертите отдавна предупреждават, че силно земетресение може да опустоши Истанбул, който е разрешил широкомащабно строителство без предпазни мерки.

От Tribune.bg

Четете още: