Закопчали мигранти от Бангладеш, докато ядат банички в центъра на Дебелт

Дебелт

Снимка: Gramofona.com.

Четирима мигранти от Бангладеш са заловени преди месеци в Дебелт, докато ядат банички в центъра. Това разказа пред Грамофона нюз кметицата на средецкото село Иванка Ангелова. Екипът ни я потърси заради вчерашната група нелегални мароканци, които катастрофираха в Бургас, идвайки от района на Дебелт. Ангелова допълни, че откакто мигрантският поток в областта се е засилил, и при тях се забелязва присъствие на нелегални.

„Случвало се е в селото да влизат по 5-6 души. Купуват си цигари от началните магазини. Жителите още щом ги видят, веднага подават сигнал и патрулите ги залавят мигновено. Службите си вършат много добре работата, а хората са спокойни“, разказва кметицата на Дебелт.

Тя припомня, че само преди месец край реката на Дебелт са хванати 55 нелегални. „Циганите ходят там за риба. Чули гласове и забелязали движение. Мигрантите се бяха скрили в едно лонгозче. Един циганин пристигна с колело в селото, за да ни съобщи, а ние с патрулите веднага тръгнахме след него до мястото. Тука сме топ, направо сме за награда!“, коментира още Иванка Ангелова.

Тя е категорична, че въпреки мигрантското присъствие в района, до агресия или нападения, никога не се е стигало. Влизащите в страната ни чужденци били от Мароко, Сирия, Афганистан. Сред тях имало не само мъже, но и жени и деца, допълва Ангелова.

„Патрулките обикалят постоянно и на момента ги хващат. 24 часа имаме полицейско присъствие. На високото в Дебелт има уреди, които следят. Гранична полиция, полицаите и екипите на жандармерията знаят абсолютно всички пътеки и ги обхващат.

Никакви проблеми не са създавали нелегалните, защото те нямат време. Мигранти в покрайнините се виждат често, но в самото село рядко можем да ги изтървем да влязат. Винаги ги хващат преди да влязат“, допълни Иванка Ангелова.

От Gramofona.com

Четете още: