Нова провокация в Северна Македония: Стреляха по български клуб в Охрид

полиция

Stock/Getty Images

Неизвестно лице стреля с оръжие тази вечер срещу българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид, предаде БГНЕС. Един пълнител е изпразнен при стрелбата.

Няма пострадали. Полиция описа материалните щети след стрелбата. По неофициална информация срещу клуба е стреляно с пистолет от автомобил. Следи от стрелбата има по стените вътре в клуба и по прозорците и рекламните надписи на клуба.

Нападението е извършено около 21.00 часа българско време.

Това е пореден инцидент срещу клуба. Само преди два дни прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба.

Македонското министерство на външните работи осъди нападението и определя инцидента като „вандалски акт“, при който са „изпотрошени външните стъкла на гражданския клуб в Охрид“. В позицията обаче никъде не се споменава изрично, че нападението е извършено срещу български клуб.

„Тревожен е фактът, че тези вандалски инциденти се повтарят в един кратък период от време. Само преди няколко дни, на 20 ноември, бяхме свидетели на подобен вандалски акт, когато бе изпочупено външното стъкло на клуба. Това са напълно неприемливи събития, които може да застрашат живота и да увеличат ретроградните процеси, които са срещу европейската интеграция на страната“, се казва още в съобщението от МВнР.

От министерството на РСМ призовават „компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната“.

От Dnesplus.bg

Четете още: