Финансират аварийна консервация и реставрация на „Римски терми на Одесос“

Общински съветници

Снимка: ОбС - Варна

С пълно единодушие комисията по култура към Общинския съвет във Варна даде съгласието си за финансиране на аварийна консервация и реставрация на „Римски терми на Одесос“. Предвижда се в общинския бюджет за следващата година да бъдат заложени близо 91 хил. лева за неотложни дейности по т.нар. „кула“ – един от най-проблемните участъци в архитектурно-археологическия паметник с национално значение.

„Кулата е най-високо запазената и най-представителната част от сградата. При нея има участъци, които неотложно трябва да бъдат почистени от растителност и укрепени, защото от оригиналните зидове, от голяма височина падат камъни, тухли и мазилки, създавайки реална опасност за живота и здравето на посетителите“, каза Игор Лазаренко, директор на Регионалния исторически музей – Варна, който управлява Римските терми. Той допълни, че заради падащите късове от зидарията и надвисналите каменни блокове подходът към основната зала на Термите от 2020 г. е забранен. Въпреки това туристи застават в нейното подножие да се снимат, а извън работно време там играят деца.

Окончателното решение за финансирането на Римските терми ще вземе Общинският съвет, съобщиха от пресцентъра на ОбС – Варна.

Прочетете още:

Община Варна ще подпомогне собствениците на имоти, които ще кандидатстват по новата програма за саниране