Глобиха „Фейсбук“ с 265 млн. евро за нарушаване на поверителността

Фейсбук

Ирландският регулаторен орган за защита на личните данни днес наложи глоба в размер на 265 милиона евро на гиганта в областта на социалните мрежи „Фейсбук“, съобщи Ройтерс. С това общият размер на глобите, наложени на компанията „Мета“ (Meta) – собственик на „Фейсбук“, достигна почти 1 милиард евро.

Нарушението е установено в резултат на разследване, започнало през април 2021 г., и свързано с откриването на изтекла в интернет база данни на „Фейсбук“. На социалната платформа бе наредено да предприеме редица мерки, за да коригира случилото се, уточни Ройтерс.

Глобата, наложена днес, е четвъртата, която комисарят по защита на личните данни в Ирландия налага на дъщерна компания на „Мета“. Правителствената служба е водещият регулатор за защита на личните данни на „Мета“ в Европейския съюз. Има още 13 висящи разследвания срещу компанията за социални мрежи.

През септември регулаторният орган наложи на дъщерната компания „Инстаграм“ рекордна глоба в размер на 405 милиона евро, която „Мета“ планира да обжалва.

Комисарят по защита на личните данни на Ирландия регулира и дейността на „Епъл“ (Apple), „Гугъл“ (Google), „Тик Ток“ (TikTok), както и тази на други технологични гиганти, тъй като техните европейски централи се намират в Ирландия. Понастоящем правителствената служба е започнала 40 разследвания на подобни компании, в това число и 13-те, свързани с „Мета“.

В изявление на ирландския регулаторен орган се казва, че другите съответни регулатори на ЕС са се съгласили с издаденото днес решение, след като миналия месец правителствената служба е споделила с тях проекторешение в рамките на системата на блока за регулиране на големите мултинационални компании.

Novini.bg

Прочетете още:

Защо рок музиката е полезна за здравето ви