Защо рок музиката е полезна за здравето ви

ВАРНА новини лого

Традиционното схващане е, че рок музиката звучи агресивно и гневно. Според ново изследване обаче тя може да ви направи щастливи и да подобри здравето ви. Тук попада дори хеви метълът, който често се свързва с хулиганство и ярост.

  1. Хеви (хепи) метълът ви прави по-щастливи

Изследване, проведено през 2015 г., за списание „Self and Identity“, разглежда как се отразява слушането на хеви метъл през 80-те години на живота на хората в зряла възраст. Преди няколко десетилетия различни религиозни групи опитваха да припишат на хеви метъл бандите „сатанински характер“. Разбира се, подобни твърдения са повече от неоснователни, а ползите от този стил музика – научно доказани.

От всички 377 участници, включени в експеримента, онези, които предпочитат тежката музика, споделят, че се чувстват по-щастливи и не толкова меланхолични, колкото хората привърженици на други стилове.

  1. Рокът ви дава енергия по време на тренировка

Ако спортувате, вероятно предпочитате да го правите под звуците на любимите си музикални парчета. Учените са категорични, че слушането на музика по време на тренировка подобрява представянето и удължава издръжливостта. Данни от проучване от 2010 г. сочат, че колоездачите постигат много по-добри резултати, ако слушат бърза и ритмична рок музика.

Освен това музиката ви разсейва и може да ви помогне да забравите за физическия дискомфорт, докато напрягате тялото си. Така неусетно давате най-доброто от себе си, а всички знаем, че колкото повече тренираме, толкова по-здрави и щастливи сме.

пулт

  1. Тялото се възстановява по-бързо след натоварване

Слушането на музика носи безспорни ползи не само по време на тренировка, но и след това. Има доказателства, че тя се отразява благотворно на организма, докато правите разгрявка в края й. 10 доброволци в проучване споделят, че музикалният фон им дава повече енергия дори когато са изтощени след тежко натоварване. Проведените кръвни изследвания пък разкриват, че нивата на млечна киселина в кръвта им падат много по-бързо, отколкото при хората, които не слушат музика.

  1. Музиката понижава нивата на стрес

Звученето на рок музиката вероятно ви кара да мислите, че тя по-скоро причинява стрес, но според австралийски експерти е точно обратното. Изследване на екип от Университета на Куинсланд в Бризбейн сочи, че агресивната рок музика всъщност „помага в овладяването на гнева, като дава прилив на енергия на слушателите. Ако трябва да бъдем честни, всеки стил може да накара човек да се отпусне и да забрави за проблемите си, поне за кратко.

Достатъчно е да харесвате музиката, която слушате, за да понижите нивата на стрес и тревожност. Без значение дали обичате Металика или Моцарт.

китара

  1. Свиренето на музикален инструмент подобрява мозъчната дейност

Да слушате как вашият тийнейджър опитва да развие музикалните си умения в свиренето на китара може да се окаже изпитание за нервите и слуха ви, но помнете, че не е напразно. Според някои проучвания усвояването на музикален инструмент води до леко повишаване коефициента на интелигентност.

Учени твърдят, че добрата музикална култура оказва положителен ефект не само върху IQ на човека. По време на свое изследване екип установява, че студентите по музикални специалности научават много по-лесно чужди езици.

Също така, докато се учи да свири на даден музикален инструмент, човек подобрява паметта, пространственото си мислене и ораторските си умения.

Спомнете си това, когато отново чуете пронизителния шум от електрическата китара на детето.

  1. Музикалната терапия облекчава болката

Рок музиката не само въздейства емоционално, но и отвлича съзнанието ви от болката. Резултатите от проучване, проведено през 2012 г., разкриват, че музикалната терапия два пъти дневно се отразява благоприятно на хората с хронична болка.

Други експерти смятат, че рок музиката намалява нуждата от опиоидни медикаменти (аналгетици) при пациенти, които се възстановяват след операция.

Ако сте в лошо настроение или изпитвате физическо неразположение, специалистите съветват да си пуснете любима песен, която ви навява приятни спомени. Със сигурност ще се почувствате по-добре, убедени са те.

  1. Присъствието на концерти ви кара да се чувствате по-удовлетворени от живота

Учени от австралийския университет „Victoria’s Deakin“ включват в свой експеримент над 1000 души и установяват, че тези от тях, които редовно ходят на концерти, са по-удовлетворени от живота си.

Физическото присъствие по време на музикални събития има много по-големи ползи за човешкото здраве от пасивното слушане у дома. Съвсем различно е усещането, когато споделяте емоцията с други хора.

Възможно е да съществува и причинно-следствена връзка, смятат учените. Това би означавало, че щастливите хора просто обичат да ходят на концерти, а не че музикалните събития ги правят щастливи.

Каквото и да е научното обяснение обаче, със сигурност споделеното преживяване и музиката на живо ще повдигнат настроението ви поне за няколко часа.

  1. Рок музиката е полезна за сърдечното ви здраве

Проучване на експерти от Института по кардиология към сръбския университет в Ниш сочи, че, когато слушате любимата си музика, мозъкът ви започва да отделя ендорфини (хормони на щастието), което от своя страна влияе положително на сърдечносъдовото здраве. Има данни, че музиката подобрява кръвообращението с до 26%. Доброто кръвообращение понижава кръвното налягане и риска от инфаркт.

В изследването са включени 74 участници, които са разделени в три групи. Първата група следват режим с физически упражнения в продължение на 3 седмици. Втората извършва същите упражнения, докато слуша любимата си музика 30 минути дневно, а третата не изпълнява никакви упражнения, а само слуша музика. При хората от втората група, които спортуват и слушат любимите си песни едновременно, тонусът е с 39% по-добър, отколкото в началото. При доброволците от първата група – с 29%, а при тези от третата – с 19%. Заключението на сръбския екип е, че музиката има осезаем положителен ефект върху здравето, дори когато не е съчетана с други методи.

Рок музиката невинаги е добър избор

Безспорни са ползите от слушането на музика върху здравето и настроението на човека. И невинаги рок музиката е най-добрият избор. Бързите парчета, които имат по-агресивно звучене, могат да ви увлекат и несъзнателно да увеличите скоростта. Не по-малко опасно е, ако сте усилили звука и не чувате какво се случва около вас на пътя. Успокояващата музика е много по-разумно решение за шофьори, съветва здравния портал https://www.framar.bg.

Рок музиката не се препоръчва и преди сън, защото допълнително възбужда нервната система. По-добре би било да се насладите на бавна и отпускаща музика, която ще допринесе за качеството на съня ви.

Източник: lottoland.co.uk