Какви са рисковете за доходите ни, ако няма нов бюджет за догодина

пари

Във вторник депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета за 2022 година, както и на бюджетите на ДОО и НЗОК. Вносител на законопроекта е служебният кабинет, а дебатите продължиха няколко часа. Скандално или разумно е решението – коментар на експерти в „Здравей, България”.

„Ситуацията е неблагоприятна, предвид факта, че няма да имаме внесен нормален бюджет. Всички говорят за разходната част на бюджета – какви мерки предлагат и как те няма да се осъществят. Никой не постави въпроса за приходната част. Заплатите са проблем – изостават от ръста на инфлацията”, каза бившият социален министър Христина Христова.

„Удължаването на действието на бюджетите е по-малкото зло в тази ситуация. Рисковете, ако се внесе бюджет, когато няма парламентарно мнозинство, което да е избрало правителство и да предложи политики, са много големи. Именно от раздуване на разходната част. В тази ситуация е по-добре да се гласува този закон за удължаване”, обясни изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

„Минималната работна заплата трябваше да бъде увеличена. Това може да се направи през постановление на Министерския съвет. За съжаление, това не се случи, въпреки заявките на правителството и на президента, че те щели да помислят за доходите”, е мнението на икономическия съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

„Нищо не се случи – запазва се сегашното положение. Проблемът е, че е минала една година на висока инфлация и 2023 г. да караме с бюджета отпреди една година просто няма да проработи. За мен беше правилният вариант да се внесе бюджет с нисък дефицит обаче”, подчерта старши икономистът в „Отворено общество” Георги Ангелов.

nova.bg

Прочетете още:

КНСБ на протест пред Народното събрание