Социалната парламентарна комисия одобри минималната заплата да стане 850 лв.

банкноти

Все по-реалистично изглежда минималната работна заплата от 1 януари догодина да е фиксирана на 850 лв. Парламентарната социална комисия одобри на първо четене предложението на БСП минималната да бъде 50% от средната заплата за страната.

Различните партии имаха разнородни предложения колко трябва да бъде прагът на най-ниските възнаграждения. В крайна сметка обаче депутатите от ГЕРБ и ПП в комисията казаха „да“ на входираното от социалистите.

„Разумът надделя. Комисията по труда, социалната и демографската политика единодушно прие на първо четене предложението на БСП минималната заплата да стане 50% от средната. За 2023 г. това означава 850 лв. Благодаря на всички парламентарни партии за подкрепата. 500 000 работещи бедни ще почувстват грижата ни за тях. Нека бързо да приемем закона и на второ четене. Тогава на служебния кабинет на президента Радев, който беше против това увеличение, няма да му остане нищо друго, освен да изпълни решението на парламента“, коментира Корнелия Нинова.

Разбира се, предложението тепърва трябва да влезе в пленарната зала, както и да мине още едно четене в комисията. Между първо и второ четене са напълно възможни различни реакции на текстовете.

От Tribune.bg

Четете още: