Само хитрите домакини знаят как да се избавят от мухъла без препарати

Пръскалка.

Снимка: iStock/Guliver

Мухълът е не само неприятен, но и опасен. При появата на най-малкото петънце трябва да предприемете мерки за отстраняването и неутрализирането му. Появата на мухъл е опасна, ако в апартамента живеят малки деца или хора с алергии. Това води до значителни здравословни проблеми.

Повечето домакини се опитват да отстранят по-голямата част от него механично, а остатъците третират с химикали. Тази техника е ефективна, но не и най-безопасна.

В случая на помощ идват някои напълно безвредни средства за почистване на неприятния мухъл.

Етерично масло от чаено дърво
Това масло има не само доста приятен аромат, но също така притежава мощен антибактериален потенциал. С помощта на масло от чаено дърво можете да потиснете активността на спорите на мухъла. За целта е необходимо да разредите малка лъжица от продукта в чаша вода и с тази смес да почистите мухъла. Също така си струва да използвате етерично масло за ароматна лампа, за да унищожите спорите във въздуха.

Оцет
Оцетът е известен с това, че може да елиминира всяка патогенна микрофлора. Ето защо определено си струва да опитате тази техника. Смесете половин чаша оцет с чаша вода. Използвайте получената смес за третиране на мухъла. Можете да използвате и оцет с по-висока концентрация. В този случай пропорциите ще бъдат различни: смесете четири части вода и една част от есенцията.

Други етерични масла
Не само маслото от чаено дърво е в състояние да се справи с мухъла. Подобен ефект имат канелата, грейпфрутът, портокалът, евкалиптът, лимонът. Маслата от тях се използват по същия начин.

actualno.com

Прочетете още:

Международен ден на хората с увреждания