Политиците скептични за съставяне на правителство

мандат

С номинацията на проф. Николай Габровски за премиер ГЕРБ-СДС дава знак, че иска да състави правителство. Това заяви за БНР лидерът на СДС Румен Христов. Според него обаче шансовете за излъчване на кабинет в този папрамент не са големи:

„Ние търсим разбирателство с останалите фолмации. Не предлагаме чисто партийна кандидатура, каквато е кандидатурата на г-н Бойко Борисов или някой от неговите заместници и затова се спряхме на този вариант. Смятаме, че той е работещ. Ако трябва да бъда честен, в този парламент шансовете да стане кабинет са малки и за първата политическа сила, и за втората, а и за третата. Но ние трябва да опитаме, просто сме длъжни в ситуацията, в която се намира България“.

За „Демократична България“ номинацията на проф. Габровски е неприемлива, но не заради неговите качества, а защото е направена от ГЕРБ.

„Кандидатурата, която днес показаха ГЕРБ, според мене за пореден път показва, че те са абсолютно импотентни да направят каквото и да е управление в рамките на този парламент. И идеята да унижат човек с безспрорен авторитетв своята област като го изгърмят през тази кандидатура, само показва, че изобщо не целят да правят никакъв кабинет, а се чудят кого да натоварят с вината, че те наистина не могат да направят кабинет“, каза Стоян Михалев от „Демократична България“.

„Възраждане“ няма да подкрепи проектокабинет с първия мандат заради непреодолими различия с ГЕРБ. Това заяви за БНР лидерът на партията Костадин Костадинов:

„С ГЕРБ имаме непреодолими вътрешнополитически и външнополитически разминавания, които касаят принципни теми в българската политика. Теми като запазването на българския лев, което ГЕРБ не подкрепят, искат да унищожат финансовата независимост на държавата, запазването на отбранителния потенциал на републиката, което ГЕРБ не подкрепят, а иска българското въоръжение да бъде подарено на Украйна. Единственото правителство, което „Възраждане“ ще подкрепи, е правителство с мандат на „Възраждане“.

Останалите парламентарно представени политически сили отказаха коментар с уговорката, че позицията им остава непроменена.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов заяви, че не е оптимист за съставянето на правителство заради разногласията между политическите сили. В същото време той приветства решението на ГЕРБ-СДС да номинират за премиер неврохирурга професор Николай Габровски.

Според Рашидов „хубаво е да се види, че има млади и талантливи хора, които имат капацитета да направят правителство“.

Вежди Рашидов каза, че след толкова политически препирни е хубав знак, че има откъде да се намерят хора за премиер. „Габровски е изключителен български лекар, можещ и способен“. Председателят на парламента обясни, че това е и послание да се подкрепят хора, които нямат вина затова, че не са политици.

По-важното, според председателя на парламента, е някой да може да мисли за държавата и тя да върви напред. Българското общество няма нужда от показване на „кирливите ризи“ – каза председателят на парламента Вежди Рашидов.

БНР

Прочетете още:

Йотова за проф. Габровски: Блестящ лекар, изненадах се, че е приел да се занимава с политика