Проф. Румяна Коларова: Ако не се сформира правителство, Шенген ще бъде „бял кахър”

проф. Румяна Коларова, Снимка БГНЕС

проф. Румяна Коларова, Снимка БГНЕС

„Ако не се сформира правителство, Шенген ще бъде „бял кахър”, заяви за агенция „Фокус” проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки.

„Ако нямаме сформирано правителство в рамките на този парламент, загубите за държавата ще бъдат изключително големи. Шенген ще е най-малката грижа, която могат да имат българските граждани и българските политици в ситуация, че не се сформира правителство. Много по-важни шансове за България, свързани с националната икономика, с националната политика, със стратегическата позиция на България в Европа, в региона, ще бъдат загубени, ако не се сформира в момента правителство”, каза тя.

Според нея от това какъв кандидат издигнат от ГЕРБ за министър-председател зависи дали ще успеят да съставят правителство.

„В зависимост от това какъв е кандидатът, който е номиниран, ще могат да бъдат оценени и шансовете да се сформира правителството. Ако има един ясен, партиен кандидат, това означава, че шансовете да се сформира правителството са минимални. Ако има кандидат, който не е толкова тясно свързан с партията, не е толкова силно партийна кандидатура, това означава, че шансовете се оценяват от ГЕРБ като по-значими”, обясни тя.

Според проф. Коларова правителство на малцинството няма, съществува кабинет на малцинството. Това означава, че издигнатите министри са от партия или партии, които нямат мнозинство в парламента.

Tribune.bg

Прочетете още:

Гълъб Донев свиква среща с трима министри относно Шенген