Тома Биков: Професор Габровски ще бъде свободен да определи състава на кабинета си

Тома Биков

Снимка БГНЕС, архив

Професор Николай Габровски-един от изявените ни неврохирурзи, прие предизвикателството да влезе в политиката. Ако то се окаже успешно, първият му работен ден в нея, ще е като премиер. Изненадващият ход на ГЕРБ предизвика оживление в политическите среди.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че очаква да бъдат положени усилия за създаване на редовно правителство.

„Ние предлагаме една максимално широка кандидатура, която да е в състояние да получи подкрепа. Личността има огромно значение. Нито една политическа сила не е в състояние да излъчи стандартно правителство“.

Той запита тези, които отхвърлят всяка кандидатура и програма, какво ще се е променило след 3 месеца, когато пак може да се наложи провеждането на избори.

Биков поясни, че професор Габровски е известна фигура и извън България и няма как да бъде заблуден.

„Предлагаме го, защото нашето общество страда от криза на авторитетите. Това е и сред причините да не може да направим правителство. Той е човек с отношение към политиката. Даваме му свободата да осъществява част от нашата програма. Тя трябва да бъде съобразена с тези на други формации. Той ще води преговорите с останалите политически сили и ще бъде абсолютно свободен да определи състава на кабинета си“.

Ако бъде избрано това редовно правителство, то трябва да има програма още от първия ден, обясни още Биков.

Румен Христов, който е лидер на СДС, заяви пред БНР, че от ГЕРБ-СДС дават знак към всички политически формации, че искат да бъде съставено правителство.

„Предлагаме една широко скроена личност и безспорен експерт, равно отдалечен от партиите. Не предлагаме чисто партийна кандидатура и търсим разбирателство с останалите политически формации. Шансовете за съставяне на кабинет в този парламент са малки, но ние сме длъжни да опитаме“.

БНР

Прочетете още:

Политиците скептични за съставяне на правителство