Никулден е!

Св. Николай

Отбелязваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. 

Освен моряците и рибарите, празник имат банкерите и търговците.

Според народните вярвания светецът причинява бурите в морето и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

На Никулден завършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден става разделянето на спечеленото през сезона. Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали при морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. 

Смята се, че Свети Никола е предшественик на първия сняг, който пада от дългата му бяла брада.

Имен ден празнуват: Николай, Никола, Николина, Николинка, Никол, Николета, Ненка, Кольо, Нико, Нено

ВН

Прочетете още: 

Времето на 6 декември