Производителите на рибни продукти са възмутени: Асоциация „Активни потребители“ изнася информация с неверни твърдения

лого

В навечерието на светлия християнски празник Никулден сме силно изненадани и възмутени от факта, че Асоциация „Активни потребители“ изнася информация, в която има редица неверни твърдения, информация, която буди съмнения и информация, която трябва да възбуди интереса на институциите и разследващите органи. Това пишат от Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ в писмо, разпространено до медиите.

„Тъй като представляваме голям дял от производството, търговията и преработката на риба и рибни продукти се чувстваме засегнати и очакваме спад в продажбите на определени видове риби и финансови загуби за операторите. Нещо повече, с твърденията, които се внушават, сред обществото вече битува мнението, че продаваме отровна храна. За да докажем обратното, ще коментираме накратко и ще зададем няколко въпроса. Твърдим, че всички океански и морски риби, които са обект на внос или на търговия са подложени на строг контрол от Българската агенция по безопасност на храните.

Изследват се за хистамин още от 2003 г. БАБХ има програма за установяване на замърсители, акредитирана лаборатория по ISO:17025 и нова акредитация от 2020 г. съгласно промяната на Регламента. Рибният сектор е обект на засилен контрол при вноса, разтоварването, преработката и последваща продажба на рибата и морските дарове. Всяко предприятие има собствена мониторингова програма за самоконтрол. Тъй като голяма част от продукцията е обект на експорт след преработка в България, досега не сме имали рекламация на продукти от нито една от държавите на различните континенти, където продаваме. Ако авторът се съмнява в контрола на държавната институция БАБХ и самоконтрола на предприятията, то как ще обясни липсата на рекламация от страни в Централна и Западна Европа, Азиатския пазар и други реномирани пазари в света?

Учудващо е, че статията е препечатана в редици медии без никой да поиска мнението на сектора в лицето на Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ. Учудващо е и твърдението на автора, че най-често производителите са анонимни. Няма на пазара опаковки от мариновани, веяни, пушени рибни продукти, които да са без етикет и задължителния БГ номер, известен в цял свят в публичните регистри. Не се цитират веригите магазини, от които продуктите са закупени, както и лабораторията, в която са изследвани. Приканваме институциите да ни подкрепят, прокуратурата да се самосезира и да изиска информация от автора на статията:
– Кой оторизиран орган взе пробите?
– Къде се намират контролните проби?
– Кой съхрани пробите от обекта до лабораторията и при какви условия се съхраниха пробите?
– Защо подобна информация излиза в навечерието на Никулден?
– Кой финансира изследването на пробите?
– Възможна ли е подмяна на пробите при пренасянето им от обекта на търговия до лабораторията?

Не считаме, че публикуваният материал е проучване, а още по-малко че информира и образова потребителите. Относно твърдението, че БАБХ е неглижирал контрола в сектор Рибарство, сме длъжни да упоменем, че много преди България да влезе в ЕС, в рибния сектор имахме одобрени предприятия от контролната институция, отговарящи на всички Европейски изисквания, Регламенти и стандарти, и секторът успешно продава в цял свят. Очакваме широка публичност на нашето прессъобщения така, както беше дадена публичност на едно твърдение с ясни внушения относно качествата и безопасността на рибата“, пишат от Асоциацията.

Прочетете още:

Каква риба ще сложат варненци на масата за Никулден? Купуват или гледат (СНИМКИ)