Депутатът от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев: Минимум 3 г. затвор за незаконен трафик на хора през границата

адв. Бранимир Балачев

адв. Бранимир Балачев Снимка БГНЕС\архив

Ще предложа промени в НК и минимум 3 години затвор, без условна присъда, за нелегалните мигранти през границата и техните каналджии. Това обяви от трибуната на НС в извънредния парламентарен контрол народният представител от ГЕРБ/СДС – Варна Бранимир Балачев, който е член на Правната комисия.

Под 5 % са ефективните осъждания за този вид престъпления, посочи вътрешният министър Иван Демерджиев в отговор на питане на варненския депутат. Има условно наказани, има пробация, но българското законодателство не е съобразено с обществената опасност на това деяние и това насочи все повече хора от криминалния контингент към този тип дейност, каза още служебният министър във връзка с зачестилите тежки инциденти, предизвикани от мигранти и каналджии.

Според него не само българи, но и италиански и полски граждани, извършват тези престъпления на наша територия. В ГД на „Гранична полиция“ от началото на годината до края на ноември има 363 заявителски матариали и към наказателна отговорност са привлечени 304 лица – 137 от България, 22 от Украйна, 21 от Сирия, 10 от Румъния, 12 от Сърбия, 7 от Ирак, 5 от Русия и др. Направените опити за превеждане през граница са 2605, като най-много са от Сирия и Афганистан.

Балачев в НС.
Балачев в НС. Снимка ПП ГЕРБ – Варна

ПГ на ГЕРБ/СДС е внесла проект за изменение на чл.279, чл.280 и чл.281 от НК – за повишаване на наказателните санкции. С предвидените сега в закона е ясно, че не се постига индивидуална превенция по тези престъпления.

Възпирането на тези, които искат да преминат нашата граница не е достатъчно, ако ги хванем, хванем и тогава само пробация или 3 месеца условно. Така рискът за тях да продължават да вършат това престъпление е малък, каза адв. Бранимир Балачев.

Пресцентър на ПП ГЕРБ – Варна

Прочетете още:

Славена Точева: Изпълнихме предизборното си обещание да върнем възможността на българите да гласуват по избор (ВИДЕО)