Паметникът на Стария капитан във Варна е на финала на процедурите по съгласуване

Стария Капитан

Източник БТА

Съгласуване от Общинския съвет и одобрение от Министерството на културата са последните процедури, които трябва да премине проектът за създаване на скулптурен ансамбъл „Последният мостик на Стария капитан“ на Морска гара – Варна. Това съобщи за БТА авторът на идеята – капитан Борислав Арнаудов. В организационния комитет по изграждането влизат още неговият син – капитан Добромир Арнаудов, и капитан Росен Лодозов. Пластиката е дело на художника Венцислав Марков от Варна и включва пейка, дълга два метра, и бронзова фигура на Стария капитан.

Идеята за скулптурата хрумнала на Борислав Арнаудов след пенсионирането му след близо четиридесет години далечни плавания, разказа той. Докато съзерцавали с колеги залива от пейките в Морската градина на Варна, те си дали сметка, че това е техният последен мостик, където до края на живота си ще се радват на корабите. Тогава решили да изградят пейка, на която седи старият капитан. Идеята е от шест години, но от три по нея се работи усилено.

Арнаудов избира пластиката да бъде поставена на Морска гара, за да допълни ансамбъла на буквите от обемния надпис „Варна“ и котвата на площада. Там се събират много хора зиме и лете, а фигурата на мъдрия капитан ще ги посреща и изпраща, казва той. Идеята е всеки да може да седне на пейката и да „поговори“ с капитана, да си направи снимка. Разбира се, това ще е място за среща на моряци и капитани, допълва Арнаудов.

През трите години досега са преминали няколко етапа от процедурата за поставяне на пластиката на терена до паркинга, който е публична държавна собственост. Проектът вече е одобрен от главния архитект на Варна, има потвърждение от Министерството на транспорта, Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и становище от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, разказа Арнаудов.

В момента документите са в Министерството на културата, където трябва да бъдат разгледани от експертна комисия към Националния институт за недвижимо културно наследство. Преди окончателното одобрение обаче трябва и съгласие от Общински съвет – Варна. Инициаторите имат уверение от съветници, че въпросът ще бъде разгледан този месец.

Борислав Арнаудов предоставя всички приходи от продажбата на книгите си „Капитански бивали-небивалици“ за изграждането на скулптурния ансамбъл „Последният мостик на Стария Капитан“. Тритомникът с неговите спомени от далечните му плавания и живота във Варна скоро ще има официална премиера, съобщи още капитанът.

Прочетете още:

15 г. след потъването на кораба „Ванеса“ – говори единственият оцелял моряк (ВИДЕО)