Весела Лечева обвини в клевета Руди Гела

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

Клевета и разрушаване на имиджа на Министерство на младежта и спорта. Така служебният министър Весела Лечева нарече твърденията на предшественика си Радостин Василев, че той е освободил корумпирани служители на ММС, които тя е върнала на работа.

Вчера Василев заяви в телевизионен ефир: “Има координирани действия по възстановяване на всички корумпирани служители, които съм освободил от Българския спортен тотализатор, от Национална спортна база и от Министерството.”

Днес Весела Лечева беше изслушана по време на заседание на ресорната парламентарна комисия.

„Прочетох изявление на бившия министър на спорта г-н Василев, че е уволнил редица служители за корупция. Известно ли ви е да има такива случаи и, ако има, има ли възстановени от тях на работа от вас?“, попита народният представител от ГЕРБ и бивш министър на спорта Красен Кралев.

Лечева отговори, че е запозната с изказването на Василев, който към момента е депутат от ПП.

„И аз прочетох, че сме възстановили корумпирани служители, които са били освободени. Аз може би първо трябва да попитам юристите в тази зала – как се определя кой служител е корумпиран. На база на паметна записка? На база на заповед? Или на база на това, че е освободен срещу обезщетение от шест заплати? Държа да ви кажа, че има нула освободени за корупция от ММС. Няма такъв случай! И второ – на възлови позиции съм възстановила точно двама души“, обяви тя.

Единият от възстановените е Красимира Бунджулова, която има 25-30 години стаж в спорта, освен това е човек с голям авторитет. Другият възстановен е главният секретар Таня Андреева, обясни Лечева.

„Ако имате претенция, че те са корумпирани, то моля някой тук да каже. Но аз паметна записка и заповеди за уволнение на хора, които са уличени в корупция, не съм видяла“, категорична беше Весела Лечева.

„Това е клевета и не говори добре за престижа на самата институция – Министерство на младежта и спорта. Недопустимо е да се говори по този начин – и то от човек, който я е представлявал”, заяви служебният министър.

Засегнатият Радостин Василев влезе в оправдателен режим като заяви, че не бил казвал „освободени за корупция“, а „освободени за съмнения за корупция“. За двамата поименно посочени като възстановени от Весела Лечева той каза, че не е имал предвид Красимира Бунджулова. Но не мотивира решението си да я махне. За главният секретар Таня Андреева заяви, че няма да коментира.

Липсата на документални следи, че служители на ММС са отстранявани заради корупция, Радостин Василев обясни със законов пропуск. „Освободен за корупция“ липсвало като опция в Закона за държавния служител. Това обаче не дава отговор защо Василев не е събрал доказателства за корупция сред служителите на Министерството, които да предостави на разследващите органи.

Именно така постъпи министър Весела Лечева със скандални договори от времето на неговото управление, които тя предостави на ГДБОП и ГДНП.

tribune.bg

Прочетете още:

Дионисий за ПП: Пълни олигофрени (ВИДЕО)