Екатерина Захариева: България е изпълнила всички ангажименти за влизане в Шенген

Екатерина Захариева

Снимка: Фейсбук, Екатерина Захариева.

„Очакваме поредното отлагане, категорично неприемливо. България е изпълнила ангажиментите си за влизане в Шенген още през 2011 година. Освен това се спират много средства за опазване на външната граница и страшно много усилия, включително с жертви“. Това коментира депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър Екатерина Захариева по повод очакванията страната ни отново да получи отказ за влизане в Шенген.

Захариева допълни, че две държави отлагат решението за прием на страната ни в шенгенската зона и подчерта, че решението е грешно, особено в подобна геополитическа ситуация.

Тя бе категорична, че ако страната ни бъде приета в Шенген, страната ни ще може да освободи ресурс от границата с Гърция, за го пренасочи към тази с Турция.

Запитана как е коментира изказванията на ПП по темата в последните дни, Захариева заяви, че не е изненадана. „Те не могат да разберат, че има теми по които трябва да се обединяваме, а не да си прехвърляме топката. Аз бих казала, че когато министър-председател беше Кирил Петков ясно заявих на външна комисия, че по този начин външна политика не се прави. Български министър-председател да обикаля европейските и световни столици, да обяснява колко е зле България, как от него започва всичко, всъщност дава аргументи на част от страните и е причина днес страната ни да има „не“, заяви още Захариева.

От Tribune.bg

Четете още: