Рецепта на деня: Тайната на най-вкусната бабина мусака в 10 стъпки

Мусака

Колкото е вярно, че любовта на мъжа минава през стомаха, още по-вярно е, че мусаката е любимо ястие на повечето българи. Много домакини си мислят, че това е „проста манджа“, но ако приготвят мусака с класически „бабин вкус“ ще се убедят, че мъжът до тях не само ще си „оближе чинията“, но и ще демонстрира благодарността си. Защо не и с някой отдавна желан подарък?!

Нищо не пречи да опитате и да споделите с нас резултата на редакционния ни имейл: varnanovini2020@gmail.com

Мусаката моята баба приготвяше така, а резултата винаги беше невероятен:

Необходими продукти за 6 порции:

1/2 кг. кайма (За предпочитане смес – 60% свинско и 40% телешко)

7-8 картофа (в зависимост от размера)

1-2 моркова (в зависимост от размера)

1 глава кромид лук

1/3 червена чушка

1-2 стръка целина с дръжките (може да се замени с няколко стръка магданоз)

1 с.л. лютеница (по-хубаво е ако разполагате с домашна)

1/2 ч.л. черен пипер

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. чубрица

1/2 ч.л. сол (може повече или по малко, според вашия вкус)

4-5 с.л. олио

За заливката:

1 яйце

2 с.л. брашно

1/2 ч.л. сода за хляб

щипка сол

1 кофичка (400 гр.) кисело мляко с по-висока масленост

Начин на приготвяне:

Ето тук е цялата тайна на неповторимия вкус на бабината мусака, в тези 10 лесни стъпки!

Първо: Измиваме хубаво всички зеленчуци, обелваме картофите и почистваме морковите и лука.

Второ: Нарязваме на ситно лука, морковите, стеблата на целината и червената чушка и ги поставяме в дълбок тиган с 4 лъжици олио.

  мусака

Трето: Нарязваме на малки кубчета картофите, добавяме каймата и последната лъжица олио и ги омесваме хубаво с ръка.

Четвърто: Запържваме зеленчуците, добавяме сместа от картофите и каймата и продължаваме да пържим. На този етап картофите и каймата ще пуснат малко вода. Пържим докато цяла течност се изпари и остане само на мазнина.

мусака

Пето: Добавяме лютеницата и подправките и продължаваме още малко да пържим. После добавяме 2/3 ч.ч. вода. Аз винаги си оставям по малко лютеница на дъното на някое бурканче в хладилника, за да имам за готвене. В такъв случай, просто наливам топла вода в бурканчето, разклащам и добавям към другите продукти.

Шесто: Продължаваме да задушаваме в тигана докато течността отново се изпари. Картофите вече са почти готови.

Седмо: Прехвърляме в тавичката, добавяме 1/3 ч.ч. вода и слагаме в предварително загрята на 250 градуса фурна. Печем докато водата се изпари, а мусаката хване хубав тен.

Осмо: Приготвяме заливката, като разбиваме с тел продуктите за нея в дълбока купа.

мусака

Девето: Заливаме мусаката равномерно, намаляваме фурната на 200 градуса и печем до готовност.

Десето: Сервираме с усмивка и много любов!

Да ви е сладко!

За ВН снимки и текст: Маня Петрова

Вижте още:

Рецепта на деня: Шоколадови сухи пасти по тайната рецепта на баба (СНИМКИ)

Рецепта на деня: Милинките на баба, замесени с миксер – вкусно и лесно (СНИМКИ)