Рецепта на деня: Тайната на най-вкусната бабина мусака в 10 стъпки

Колкото е вярно, че любовта на мъжа минава през стомаха, още по-вярно е, че мусаката е любимо ястие на повечето българи. Много домакини си мислят, че това е „проста манджа“, но ако приготвят мусака с класически „бабин вкус“ ще се убедят, че мъжът до тях не само ще си „оближе чинията“, но и ще демонстрира благодарността си. Защо не и с някой отдавна желан подарък?!
Нищо не пречи да опитате и да споделите с нас резултата на редакционния ни имейл: varnanovini2020@gmail.com
Мусаката моята баба приготвяше така, а резултата винаги беше невероятен:
Необходими продукти за 6 порции:
1/2 кг. кайма (За предпочитане смес – 60% свинско и 40% телешко)
7-8 картофа (в зависимост от размера)
1-2 моркова (в зависимост от размера)
1 глава кромид лук
1/3 червена чушка
1-2 стръка целина с дръжките (може да се замени с няколко стръка магданоз)
1 с.л. лютеница (по-хубаво е ако разполагате с домашна)
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. сол (може повече или по малко, според вашия вкус)
4-5 с.л. олио
За заливката:
1 яйце
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
щипка сол
1 кофичка (400 гр.) кисело мляко с по-висока масленост
Начин на приготвяне:
Ето тук е цялата тайна на неповторимия вкус на бабината мусака, в тези 10 лесни стъпки!
Първо: Измиваме хубаво всички зеленчуци, обелваме картофите и почистваме морковите и лука.
Второ: Нарязваме на ситно лука, морковите, стеблата на целината и червената чушка и ги поставяме в дълбок тиган с 4 лъжици олио.
Трето: Нарязваме на малки кубчета картофите, добавяме каймата и последната лъжица олио и ги омесваме хубаво с ръка.
Четвърто: Запържваме зеленчуците, добавяме сместа от картофите и каймата и продължаваме да пържим. На този етап картофите и каймата ще пуснат малко вода. Пържим докато цяла течност се изпари и остане само на мазнина.
Пето: Добавяме лютеницата и подправките и продължаваме още малко да пържим. После добавяме 2/3 ч.ч. вода. Аз винаги си оставям по малко лютеница на дъното на някое бурканче в хладилника, за да имам за готвене. В такъв случай, просто наливам топла вода в бурканчето, разклащам и добавям към другите продукти.
Шесто: Продължаваме да задушаваме в тигана докато течността отново се изпари. Картофите вече са почти готови.
Седмо: Прехвърляме в тавичката, добавяме 1/3 ч.ч. вода и слагаме в предварително загрята на 250 градуса фурна. Печем докато водата се изпари, а мусаката хване хубав тен.
Осмо: Приготвяме заливката, като разбиваме с тел продуктите за нея в дълбока купа.
Девето: Заливаме мусаката равномерно, намаляваме фурната на 200 градуса и печем до готовност.
Десето: Сервираме с усмивка и много любов!
Да ви е сладко!
За ВН снимки и текст: Маня Петрова
Вижте още:
Рецепта на деня: Шоколадови сухи пасти по тайната рецепта на баба (СНИМКИ)
Рецепта на деня: Милинките на баба, замесени с миксер – вкусно и лесно (СНИМКИ)