Ръст на минималната заплата гласуваха депутатите

гласуване

Снимка: БГНЕС, архив

Депутатите приеха на първо четене Кодекса на труда със заложен ръст на минималната работна заплата. Идеята е на левицата. Съгласно мотивите на законопроекта се цели своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот. Предложението е минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванадесетте месеца, предхождащи определянето.

Според левицата от доста години се работи за изработване на механизъм, който да осигури автоматизъм при определянето на минималната работна заплата с отчитане на променящите се условия и без субективни решения, но това засега не е постигнато. В тази връзка е внесен законопроекта, който да регламентира размерът й да стане 50% от средната брутна заплата за страната, което ще гарантира постоянство и предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса и ще отстрани опасността от „замразяване“ на нейния размер за определени периоди.

В момента след удръжките реалният размер, който се получава, е 549 лв. т.е. – 45 лв. над новата линия на бедност. Ако сега не се повиши, по-късно ще се наложи много по-голямо такова увеличение и бизнесът ще бъде затруднен да изплаща такива заплати. Ако сега не се увеличи минималната заплата, догодина щяло да се наложи тя да скочи с 300 лева, а това нямало да се хареса на бизнеса, по мнението на червения депутат.

Според Георги Гьоков отдавна е трябвало да приключат разтворите за размера на минималната работна заплата и да е ясен нейният размер. 850 лева минимална работна заплата искат левите. Служебното правителство обаче предвижда замразяване на минималната работна заплата. Много хора не получават достойно възнаграждение за труда, каза още Гьоков и пита кой ще обясни на хората, които се трудят срещу минимална заплата, че са работещи бедни. Освен това така се увеличавали и неравенствата. Не зная кога ще има консенсус, изтъкна Гьоков и подчерта, че хората трябвало да видят, че държавата ще подкрепи народа си в трудното време.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя политиката по ръст на доходите, водена от предишния кабинет да продължи. Бедността нарасна, заяви лидерът на червените. Проблемът, който имаме, е служебно правителство, смята тя и даде за пример, че не е внесен бюджет, а се предлага удължаване действието на настоящия. В него няма и една стотинка за увеличаване на минималната работна заплата, каза Нинова. Омръзна ни непрекъснато депутатите и НС да за виновни, изтъкна тя.

В този момент е задължително да увеличим минималната работна заплата, каза и бившият премиер Кирил Петков, който смята, че депутатите са стигнали най-накрая до важните за българското общество теми. Много хора са на ръба на бедността, заяви съпредседателят на ПП.

От ГЕРБ се опасяват, че предложението за увеличаване на МВР ще увеличи сивата икономика. Деница Сачева каза, че партията й е за определяне на минимална заплата по сектори, тъй като има и регионални различия.

Работодателите трябва да направят по-добра организация на работния процес, посъветва Асен Василев. По думите му никой не иска да работи в чужбина, българските работници искат да получат достойно възнаграждение. Според него сме изостанали дори от съседните ни държави. Няма как да станем богати, ако държим заплатите ниски, каза Василев. Хората продължават да имигрират по икономически причини.

ДПС застана зад предложенията в Кодекса на труда. 22% от всички работещи граждани са на минимална работна заплата, според Севим Али. Български възход също застанаха зад идеите на левицата за минималната работна заплата.

За ръста на минималната работна заплата бяха 175 депутати, трима гласуваха въздържал се.

От Dnesplus.bg

Четете още: