Окръжен съд – Варна задържа под стража трима дилъри

Съдебен чук и Библия

Варненският окръжен съд определи най- тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ на трима мъже. Това съобщиха за „ВАРНА новини“ от пресцентъра на съда.

Стоян А. е бил привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Защитата му поиска по-лека мярка с довода, че от събраните доказателства не можело да се направи извод, че мъжът е разпространявал наркотици, което е по-тежкото обвинение. Намерените в дома на Стоян А. марихуана и амфетамини били за лична употреба.

Съдебния състав на Окръжен съд – Варна прецени, че са налице всички изискуеми предпоставки за определяне на най- тежката мярка за неотклонение. Събрани са достатъчно доказателства, от които да бъде направено обосновано подозрение за съпричастността на 45-годишният мъж към повдигнатото обвинение. За съда е реален и риска обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Този извод се подкрепя от съдебното минало на мъжа, който е многократно осъждан, включително ефективно на 1 г. и 8 месеца за подобно престъпление, както и от тежестта на обвинението. Предвиденото в НК наказание за него е от 5 до 8 години затвор и до 20 000 глоба.

Пред съда се изправи и Иво А., обвинен за държане и отглеждане на марихуана с цел разпространение, както и за притежание без разрешение на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Адвокатът му помоли съда за мярка „домашен арест“. Изтъкнато беше, че мъжът е с чисто съдебно минало, работи и се грижи за семейство и малкото дете. От обвинението контрираха, че именно това е укоримо, тъй като Иво А. е отглеждал растенията в една от стаите на дома, в който живее с детето си. Там държал и пакетчета със суха тревиста маса, както и незаконното оръжие.

Варненският окръжен съд прецени, че са събрани достатъчно доказателства, от които да бъде направено обосновано предположение за авторството на деянията, за които Иво А. е привлечен като обвиняем. Две от престъпленията, за които е обвинен са тежки умишлени. Съдът взе предвид високата степен на обществена опасност на деянията, превърнали се в източник на доходи. Отчетен беше и начина, по който за извършени – в дома му. Поради изложените съображения опасността от укриване и извършване на престъпления беше преценена като реална за Иво А., поради което съдът му определи мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Третото искане за определяне на мярка за неотклонение беше спрямо Желез Я., привлечен като обвиняем за държане и отглеждане с цел разпространение на високо рискови наркотични вещества в големи размери. Престъпната дейност била развивана както в жилището, в което 43-годишният мъж живеел със семейството си и двете си деца, така и в други апартаменти, които обвиняемият ползвал. Само от един от адресите е била иззета над 10 кг. марихуана. Защитата на Желез Я. изтъкна, че съпричастността му към разпространението не е доказана и помоли съда за мярка „домашен арест“. Искането беше подкрепено от добрите характеристични данни за мъжа, който е с чисто съдебно минало, трудово ангажиран и е съдействал на органите на реда.

След като изслуша становищата на страните и разгледа събраните доказателства, Варненският окръжен съд прецени, че спрямо Желез Я. са налице данни за съпричастността му към извършените престъпления. За съда добрите данни за личността на обвиняемия не могат да наложат категоричен извод, че той не може да се укрие или да извърши престъпление. Начинът и интензитетът, с който са извършени престъпленията, които са се превърнати в средство за препитание за обвиняемия, бяха основание Варненският окръжен съд да определи най- тежката мярка за неотклонение спрямо Желез Я. – „задържане под стража“.

Определенията на съда подлежат на обжалване.

Четете още: