Парламентът гласува: Пращаме оръжие на Украйна

гласуване

Снимка: БГНЕС, архив

Текстът мина със 148 гласа „за“, 46 „против“ и един въздържал се от „Продължаваме промяната“. Решението не бе подкрепено от 20 депутати на БСП и 26 от „Възраждане“. Явор Божанков от БСП се отцепи от партийната повеля и гласува „за“.

Борислав Гуцанов се възмути, че по такъв лековат начин е прието такова решение, без присъствието на министъра на отбраната, без главнокомандващ, без министър-председател. „Направихте всичко възможно България да стане максимално близка до този конфликт. Дава се възможност и за участие с жива сила в този конфликт, не знам дали разбирате какво извършихте“, мотивира гласа си против той.

И обвини мнозинството, че е направило национално предателство. „Няма такава философия първо да се разоръжим, после да се въоръжим. Станахте иноватори. Не знам как ви е чиста съвестта. Дано Бог наистина пази България“, пожела си зам.- председателят на БСП.

А повтарянето на тези започна с втората извънредна точка в дневния ред – за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Този път основни оратори по въпроса бяха депутатите на „Възраждане“. Акцент в тезите им бяха правата на българската диаспора в Украйна.

От Dnesplus.bg

Четете още: