Явор Божанков срещу БСП за военната помощ за Украйна

Явор Божанов

Снимка БГНЕС\свободен сайт

Депутатът от БСП обяви официално позицията си, че страната ни трябва и е длъжна да изпрати военна помощ за Украйна. Това е въпреки общата позиция на социалистите, които дни наред говорят, че ако предоставим оръжия на Украйна, страната ни ще влезе във война с Русия.

„От едната страна са само диктаторски държави, а от другата демократични. Не бива да се плашат хората, че ако дадем оръжия на Украйна страната ни ще бъде включена във войната. Ще бъде лицемерно да искаме участие в програмите за възстановяване и да мълчим когато се извършва геноцид“, заяви Божанков и допълни, че подобен дебат тук на Запад не се води.

Социалистът припомни, че само преди 9 месеца, Румен Радев обяви, че Русия ще спечели войната.

„Аз съм убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за мен, но съм убеден, че ще се носи отговорност и Русия няма да спечели тази война“, каза още Божанков.

Депутат от „Възраждане“ се притесни червения депутат да не бъде изпратен по-далеч от кактусите и го поздрави за позицията му, въпреки тази на партията.

„БСП е партия с различни мнения, при нас е Явор Божанков, а в ПП е Асен Василев и в това няма нищо лошо“, заяви Корнелия Нинова и допълни, че едва 16 народни представители са прочели секретните документи в деловоството.

След дълги дебати, открито и закрито заседание депутатите приеха страната ни да изпрати военна помощ за Украйна. Решението бе взето със 195 гласа „за“ и 46 „против“.

От Tribune.bg

Четете още: