Рецепта на деня: Медени коледни курабийки

медени курабийки

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти:

яйца – 2 бр.

мед – 1/2 ч.ч.

захар – 1 ч.ч.

олио – 1 ч.ч.

сода бикарбонат – 1 ч.л.

канела – 1 с.л.

брашно – 400 – 450 г

пудра захар – 200 г

белтък – 1 бр.

лимонов сок – 2 ч.л.

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се чукват яйцата. Разбиват се на ръка. Добавят се захарта, медът и олиото (в тази последователност). Разбива се. Добавя се канелата.

Брашното се пресява отгоре заедно със содата. Замесва се меко тесто, което трябва да не лепне.

Тестото се разточва и с помощта на формички се изрязват курабийки.

Подготвят се тавички с хартия за печене. Нареждат се курабийките. Пекат се в предварително загрята на 180 градиса фурна около 7 – 12 минути, зависи от дебелината на меденките.

За украсата се прави захарна глазура – разбивате белтъка, пудрата захар и лимоновия сок. Ако сместа е много течна, се добавя още пудра захар, а ако е много гъста – още малко лимонов сок.

Сместа се слага в найлонка. Реже се малка дупчица, за да се използва като шприц. Украсяват се готвите курабийки.

Трябва да се остави да изсъхне украсата.

Източник: Gotvach.bg

Вижте още:

Рецепта на деня: Тайната на най-вкусната бабина мусака в 10 стъпки