Пентагонът вече разрешава на Украйна да нанася удари с дронове по територията на Русия

Американски дрон.

Американски дрон. Източник iStock

Пентагонът вече е дал мълчаливо разрешение на Украйна да нанася удари с дронове във вътрешността на Русия, съобщи лондонският „Таймс“.

Според вестника след започването през октомври на всекидневни руски ракетни атаки срещу цивилни Пентагонът е ревизирал оценката си за рисковете от войната в Украйна. Ключов елемент от преоценката е ново становище по въпроса дали оръжейните доставки за Киев могат да доведат до военна конфронтация между Русия и НАТО.

Това е значително развитие в деветмесечната война между Украйна и Русия и сега Вашингтон вероятно ще достави на Киев оръжия с по-голям обсег, пише „Таймс“. Изданието цитира американски отбранителен източник, който казва: „Ние все още прилагаме същите оценки за ескалация, но заплахата от ескалация са промени в сравнение с началото“. По думите на източника „сега е различно“.

Според украинската информационна агенция УНИАН източникът от Пентагона е казал, че САЩ настояват единствено пред украинските военни да използват предоставено им американско оръжие, като „спазват международните закони на войната и Женевските конвенции“, т.е. руски семейства да не стават мишени или да се правят опити за ликвидиране на конкретни лица на руска територия, пояснил той.

zonanews.bg

Прочетете още:

Любов по време на война. Мъже под „прикритие“ на жени. И защо се мразим за всичко