Официално: Хляб и брашно с нулева ставка, 9% ДДС за заведения, спорт и туризъм остава

ВАРНА новини лого

Красен Кралев

Намалените заради Ковид кризата ставки от 9% ДДС за ресторанти, спортни съоръжения и туристически услуги ще останат да действат и през следващата година, реши окончателно Народното събрание. Предложението беше внесено от депутата от Варна Красен Кралев (на снимката) и група народни представители от ГЕРБ/СДС.

Позицията на Министерството на финансите обаче е, че има опасност изключенията с намалените ставки от 9% да се превърнат в основни, а 20% ДДС да стане изключение, което променя цялата данъчна философия.

„Става въпрос за подпомагането на целия бизнес, не на едрия, а на средния и дребния, който се отличава с изключително голяма заетост на работещите и е с ключово значение за икономиката. Кога да им помогнем, ако не сега? Нали точно сега е той е в тежка икономическа криза. Разбираме опасенията, но ползите от прилагането на тази мярка още една година ще бъдат много по-големи. Прилаганата до момента намалена данъчна ставка се оказва доста по-успешна от прякото субсидиране на бизнеса“, подчерта Красен Кралев.

Той посочи, че това ще спомогне за намаляване на нивата на безработица, ще задържи цените и ще повиши потреблението.

Според финансовите разчети статичният ефект ще е около 150 млн. лева, но се очаква да има по-голям динамичен, което няма да се отрази негативно на хазната.

Намалява се на 9% още данъчната ставка на книгите, бебешките храни и хигиенни артикули, както и на вестниците и печатните издания.

Депутатите решиха още да удължат до 31 декември 2023 година нулевата ставка ДДС на хляба и брашното, която трябваше да изтече на първи юли следващата година.

tribune.bg

Прочетете още:

Тома Биков: Вероятността за нови избори е 90% (ВИДЕО)