„Домашен арест“ за варненец, въртял нарколаборатория

ВАРНА новини лого

Варненският окръжен съд разгледа исканe за определяне на мярка за неотклонение спрямо 47-годишният Петър Н., който е привлечен като обвиняем за производство и разпространение на високорискови наркотични вещества.

Според обвинението, мъжът произвеждал „пико“ в жилището си в ж.к. „Вл. Варненчик“, като често си уговарял срещи в центъра на града. Когато излязъл навън на 20 декември тази година бил проверен от органите на реда. В него били намерени 7 прозрачни пликчета с кристално вещество – метамфетамин. При направеното претърсване на апартамента му били открити електронни везни, върху които имало остатък от открития наркотик, както и различни по вид химикали.

Според НПК, предвиденото наказание за престъплението е „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 5 до 20 хиляди лева.

Изправяйки се пред съда Петър Н. видимо изпитваше болки, като адвокатът му посочи, че той страда от дискова херния и му предстояла операция. Заради изключително краткия срок, в който било опредено разглеждането на делото, страната не успяла да осигури наличните документи, за да ги представи пред съда.

След като се запозна със становището на страните и събраните до момента материали по делото, Варненският окръжен съд, прецени че е изпълнено първото законово изискване. Според съдебният състав, налице е обосновано подозрение за съпричастността на 47-годишния мъж към повдигнатото обвинение. Макар да не бяха представени медицински доказателства, наблюдавайки обвиняемия, съдът прецени, че той е в тежко здравословно състояние, което налага лечение. Поради това съображение, Варненският окръжен съд определи втората по тежест мярка за неотклонение – „домашен арест“, която да бъде контролирана с електронно проследяващо устройство.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на въззивна проверка.

ВН

Прочетете още:

Наркопроизводител от Варна се оказа в ареста