Радев натирен в партера на грандиозния концерт във Виена! Размина се с ложата, седна сред раята с Атанас Пеканов (СНИМКА)

ВАРНА новини лого

Снимки ПИК

По покана на австрийския федерален канцлер Карл Нехамер президентът на България Румен Радев присъства на Новогодишния концерт на Виенските филхармоници.

Българският президент е придружаван от Атанас Пеканов, заместник министър-председател, отговарящ за управлението на средствата на Европейския съюз. Впечатление на по-наблюдателните направи отсъствието на съпругата на държавния глава Десислава Радева. На кадри, излъчени от Българската национална телевизия, се забелязва, че първата дама не присъства на концерта на Виенската филхармония.

Програмата на българския държавен глава включва кратка закуска, след която делегацията се отправя към златната зала на „Музикферайн“ на празничния концерт, музикално послание за мир и благополучие в света. В паузата на концерта в една от залите на „Музикферайн“ ще бъде организиран кратък прием в чест на българския президент и на индийския министър на външните работи Субрахманям Джайшанкар, гост на Александър Шаленберг, министър на външните работи на Австрия. След концерта Румен Радев и Субрахманям Джайшанкар ще се срещнат с диригента на Новогодишния концерт Франц Велзер-Мьост.

Програмата включва и обяд, на който министърът на външните работи Александър Шаленберг кани българския президент и индийския министър на външните работи. Посещението на Румен Радев приключва в ранния след обяд.

Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и федералния канцлер на Република Австрия Карл Нехамер, които разговаряха днес във Виена.

По време на разговора преди концерта Радев и Нехамер откроиха доброто сътрудничество между България и Австрия и обсъдиха Европейската политика по миграцията и предоставянето на убежище, преди провеждането на Европейския съвет на 9 и 10 февруари.

Българският държавен глава подчерта, че охраната на външните европейски граници изисква още по-тясно сътрудничество между европейските страни, както и целенасочена техническа и финансова подкрепа от страна на ЕС. Румен Радев напомни и че България е направила съществени инвестиции в усъвършенстването на охраната на своите граници и това е потвърдено от всички мисии на Европейския съюз.

Федералният канцлер Карл Нехамер изрази признателност към приетата от българския държавен глава покана да посети Виена за продължаване на двустранния диалог и открои желанието на Австрия за засилване на сътрудничеството със страната ни в охраната на външните граници на ЕС за справяне с нелегалната миграция. По думите на Карл Нехамер Европа не може да си позволи десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на държавите членки на ЕС. Високият брой на нелегалните мигранти представлява и сериозен проблем за сигурността на целия Европейски съюз, за което е необходима и повече подкрепа за държавите, охраняващи външните граници на Съюза и изложени на миграционен натиск, сред които и България.

Предстои канцлерът Карл Нехамер да посети на 23 януари България, където на място ще се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС. Нехамер подчерта, че България е вложила много усилия за засилване на охраната на външните европейски граници за противодействие на засиления миграционен натиск, а страната ни следва да получи и по-голяма финансова подкрепа от ЕС за усъвършенстване на граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието на Фронтекс.

В рамките на посещението си в Австрия държавният глава Румен Радев разговаря също така с федералния президент Александър Ван дер Белен и проведе среща с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар.

Радев натирен в партера на грандиозния концерт във Виена!

Припомняме, че през 2018 г. Румен Радев и съпругата му Десислава Радева също слушаха филхармонията. Тогава любимата на президента дефилира със специална рокля на балкона на т.нар. ВИП-гости, макар че едва ли има други в залата.

Разликата отпреди 4 години е, че тогава поканата към българския държавен глава е отправена от австрийския му колега Александър Ван дер Белен, а за днешното събитие – от канцлера Карл Нехамер.

Концертът се излъчваше по БНТ. От държавната телевизия направиха напоителна реклама и в началото на двете части на най-голямото музикално събитие на Нова година натрапчиво се повтаряше, че Румен Радев присъства в залата и е единственият държавен глава, който е поканен.

pik.bg

Прочетете още:

Президентът завел дъщеря си на концерта във Виена на държавни разноски (СНИМКИ)