70% от населението на Шанхай е с коронавирус

ВАРНА новини лого

Главният лекар в една от най-добрите болници в Шанхай заяви, че 70% от населението на мегаполиса е заразено с COVID-19 по време на огромния скок на случаите в Китай, съобщиха държавните медии.

Рязкото нарастване на броя на заразените дойде, след като строгите ограничения бяха внезапно разхлабени миналия месец без предупреждение или подготовка и бързо препълниха болниците и крематориумите.

Чен Ержен, вицепрезидент на болница „Руейджин“ и член на експертната консултативна група по COVID в Шанхай, изчисли, че по-голямата част от 25-те милиона жители на града може да са заразени.

„Сега разпространението на епидемията в Шанхай е много широко и е достигнало до 70% от населението, което е 20 до 30 пъти повече, отколкото (през април и май)“, каза той пред студио Dajiangdong.

Шанхай преживя изтощително двумесечно блокиране от април, по време на което над 600 000 жители бяха заразени и много от тях бяха откарани в масови карантинни центрове. Сега обаче вариантът Омикрон се разпространява безконтролно в целия град и експертите прогнозират, че инфекциите там ще достигнат своя пик в началото на 2023 г.

В други големи градове, между които Пекин, Тиендзин, Чунцин и Гуанджоу, китайските здравни служители предполагат, че вълната вече е достигнала своя пик.

Чен добави, че в неговата болница в Шанхай ежедневно се приемат по 1600 пациенти по спешност – двойно повече, отколкото преди отмяната на ограниченията – като 80% от тях са пациенти с COVID.

„Повече от 100 линейки пристигат в болницата всеки ден“, е цитиран да казва той, като добавя, че около половината от спешните приеми са на уязвими хора на възраст над 65 години.

Китайските власти се подготвят за вирусна вълна, която ще засегне селските райони на Китай с недостатъчно ресурси, тъй като милиони хора се подготвят да пътуват до родните си места за едноседмичния празник на Лунната нова година, който започва на 21 януари.

В интервю за държавната телевизия CCTV в понеделник служителят на Националната здравна комисия (НЗК) Дзяо Яхуи призна, че справянето с очаквания пик в селските райони ще бъде „огромно предизвикателство“.

„Това, което най-много ни притеснява, е, че през последните три години никой не се е прибирал у дома за Лунната нова година, но тази година най-накрая ще може“, каза Дзяо. „В резултат на това може да има ответна вълна от градски жители в провинцията, за да посетят роднините си, така че сме още по-притеснени за епидемията в селските райони.“

Тя също така призна за натиска върху спешните отделения на болниците и обеща, че властите ще координират медицинските ресурси, за да осигурят лечение на пациентите в недофинансираните райони.

Междувременно над десет държави наложиха ограничения за тестване на COVID на пътниците от Китай, след като Пекин обяви, че границите му ще бъдат отворени отново от 8 януари. Държави, сред които и САЩ, посочиха като причина за ограничаване на пътуванията липсата на прозрачност на Пекин по отношение на данните за инфекциите и риска от нови варианти.

От декември насам Китай е регистрирал само 22 смъртни случая от COVID, като в началото на месеца драстично стесни критериите за класифициране на такива случаи.

Днес обаче Дзяо заяви пред репортери, че Китай винаги е публикувал данни „за смъртните случаи и тежките случаи на COVID-19 в духа на откритост и прозрачност“.

„Китай винаги се е придържал към научните критерии за оценка на смъртните случаи от COVID-19, от началото до края, които са в съответствие с международните критерии“, каза Дзяо.

От БГНЕС

Четете още: