„Пътуващата детска библиотека“ във Варна вече гостува в десет детски градини

ВАРНА новини лого

Източник БТА

„Пътуващата детска библиотека“ отново е сред възпитаниците на детските градини на Варна, съобщи за БТА главният библиотекар на Детския и средношколски отдел Жечка Кираджиева. „Приказните куфарчета” вече са десет и гостуват с двеста от най-новите детски заглавия в градините „Мечо Пух”, „Морска звездица”, „Делфинче”, „Лястовичка”, „Морски свят”, „Валентина Терешкова”, „Чайка”, „Карамфилче”, „Звездичка” и „Светулка”.

Проектът на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” стартира на 23 април 2022 г., на Международния ден на книгата и авторското право. Желанието на екипа е да развива ранното детско четене и да приобщава най-малките към творчески занимания, припомни Кираджиева. По своеобразния „мост”, изграден от специалистите, най-новите детски книги и списания от фонда на Детски и средношколски отдел „отиват“ в градините във Варна. Първоначално Регионална библиотека „Пенчо Славейков” закупи пет цветни куфари и пет плюшени играчки, които станаха „приказни посланици на четенето”.

„Пътуващата детска библиотека“ стартира в градините „Маргаритка”, „Слънчо”, „Иглика”, „Синчец” и „Теменужка”.

Вече куфарчетата са десет. Всеки от тях е пълен с приказки, стихотворения, енциклопедии с капачета, гатанки, залъгалки, както и специално обръщение към бъдещите читатели на библиотеката. В детските заведения учителите ползват книжките, за да четат на децата, да рисуват, апликират или драматизират по историите и приказките.

Всеки куфар „пътува” до всяка от градините по предварително определен и съгласуван график, уточни библиотекарката. С него при децата гостуват и специалисти от отделите Изкуство и Детски и средношколски, които са подготвили специални инициативи „Старият грамофон разказва” и „Камишибай театър”. Чрез тях в градините „Чайка” и „Морска звездица” малчуганите са научили нови приказки, представени с театър и картини. Предстоят срещи и в останалите детски заведения.

„Приказните куфари“ ще бъдат на път до месец май, след което ще спрат за лятна ваканция, но през есента ще се отправят към нови десет детски градини от Варна, допълни Жечка Кираджиева.

Прочетете още: